onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tysta fyrverkerier och alkoholfritt – så firar kommunerna nyår

Publicerad: 30 december 2022, 09:39

Tysta eller traditionella fyrverkeripjäser? Det är en fråga flera kommuner brottas med. På bilden firande i Malmö 2022.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tysta djurvänliga raketer, neondans och alkoholfritt eller ett av Nordens största fyrverkerier. Nyårsfirandet skiljer sig åt mellan Sveriges kommuner. I Örnsköldsvik ställs ett firande in efter att hot riktats mot arrangörerna.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttPolitik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Skara kommun använder i år tysta fyrverkerier, rapporterar P4 Skaraborg.

– Det har tidigare varit traditionellt fyrverkeri, men när vi tog upp det på nämnden blev det naturligt att köra så här. Det är så mycket djur som far illa när det smäller, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Richard Pettersson (M) till radion.

Det ska bli folkfest på Stora Torget i Borås på nyårsafton. Kommunen är med och arrangerar, alkohol är förbjudet och fyrverkerier har ersatts av neondans och eldshow, skriver Borås Tidning. Privatpersoner som vill fyra av raketer måste ha tillstånd. Reglerna har i år skärpts, uppger kommunpolisen Nadim Ghazale.

– De reglerna är lite hårdare. Om man har fyrverkerier kommer vi att ta hand om det och om vi har möjlighet kommer vi att agera med någon slags påföljd, säger han till tidningen.

En planerad fyrverkerishow i Örnsköldsvik ställdes in efter att arrangörerna – lokala entreprenörer – hotats. ”Eventet har upprört många och med den hotbild som nu uppstått gentemot eventets medarrangörer väljer vi att ställa in”, meddelar huvudansvarige Jörgen Schulze till Örnsköldsviks Allehanda

Vilken typ av hot det rör sig om är oklart, skriver tidningen. Men evenemanget har på sociala medier fått kritik för att djur lider av smällar från raketer.

I Gävle planerar Eje Berglund ett av Nordens största fyrverkerier, säger han till SVT Gävleborg. Han uppger att det här är sista gången invånarnas bjuds på raketshow, eftersom kommunen för några år sedan slutade sponsra firandet.

– Det blir sista gången. Nu bjuder vi inte på något mer, det har vi gjort i några år, nu får det räcka, säger han till tv-kanalen.

LÄS MER:

Kommunerna som går över till superförvaltning: ”Vi behöver prata ihop oss över gränserna”

Här hotas tolv SD-politiker av uteslutning – och M i både styre och opposition

Gabriel Wikström: ”Klimatmötet blev årets besvikelse”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev