torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tvekamp om makten i Botkyrka - ”Vi måste börja prata med varandra igen”

Publicerad: 24 februari 2023, 10:08

Ebba Östlin och Emanuel Ksiazkiewicz har fått fyra nomineringar vardera inför årsmötet. Foto: Erik Simander, Sofi Sykfont


UPPDATERAD Emanuel Ksiazkiewicz ställer upp mot Ebba Östlin i valet av gruppledare för S i Botkyrka. ”Hon varken förstår eller tar till sig av den kritik mot och de synpunkter som finns på hennes ledarskap”, säger han till Dagens Samhälle.

Ämnen i artikeln:

Botkyrkatoppen Ebba Östlin bortröstadSocialdemokraterna

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det är helt jämnt mellan kandidaterna inför arbetarekommunens årsmöte i Botkyrka den 18 mars, rapporterar Mitt i. Ebba Östlin har nominerats av fyra föreningar och utskott medan Emanuel Ksiazkiewicz har nominerats av fyra föreningar. Den sistnämnde valdes på torsdagens kommunfullmäktige till kommunalråd och bekräftar att han ställer upp och kandiderar till gruppledare och kommunstyrelsens ordförande. 

– Det känns väldigt hedersamt att få det stödet från så många partikamrater och att man tror på mig som gruppledare och kommunstyrelsens ordförande, säger Emanuel Ksiazkiewicz till Dagens Samhälle. 

Han har tidigare riktat hård kritik mot Ebba Östlin. 

– Jag står fast vid att det har funnits ett bristande ledarskap, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Ebba Östlin bröt på fredagsmorgonen för första gången tystnaden efter att hon röstats bort den 28 januari.

– Det har under de här tre och en halv veckorna varit ett väldigt högt tonläge och jag har velat värna Botkyrka och Botkyrkaborna. Så därför har jag valt att inte gå in och kommentera allting, säger Ebba Östlin till Dagens Nyheter.

I intervjun säger hon att kritiken mot henne bottnar i de beslut hon fattat kring ABF:s fritidsgårdar. Detta avfärdas av Emanuel Ksiazkiewicz.

– Det här är en stor del av problematiken. Att hon varken förstår eller tar till sig av den kritik mot och de synpunkter som finns på hennes ledarskap utan i stället försöker att hitta andra förklaringsmodeller som passar för henne, säger han till Dagens Samhälle. 

Avgår du om Ebba Östlin väljs?
– Inför mötet den 28 januari hade samtliga kommunalråd en förtroendefull dialog. Då konstaterade vi att oberoende av resultat behöver vi kunna sitta ner med varandra och ha samtal och diskussion. För mig gäller den linjen fortfarande. Om Ebba skulle väljas till gruppledare och kommunstyrelsens ordförande igen behöver vi ha en diskussion och dialog med varandra om huruvida det går att samarbeta eller inte. 

Hur ska ni lyckas ena partiet i Botkyrka?
– Socialdemokraterna är ett parti där vi är vana att fatta tuffa och svåra beslut och hantera knepiga situationer. Våra medlemmar är kloka och respekterar medlemsdemokratin. Jag är övertygad om att de kommer att respektera det beslut som fattas och att vi kommer att kunna hitta en process för att gå vidare. Men det är klart att vi måste jobba med våra relationer, börja prata med varandra igen och börja jobba tillsammans igen. 

Inför årsmötet har ett 90-tal nya medlemmar värvats till partiet i Botkyrka. Något som Emanuel Ksiazkiewicz är bekymrad över. 

– Det är problematiskt med uppmaningar att gå med i partiet utan att man ens frågar om sympatier utan bara vill att man ska gå med för att komma och rösta. Det är väldigt allvarligt att det har funnits uppgifter på sociala medier om att man ska gå in och betala medlemsavgiften för dem som går med i partiet. 

Ebba Östlin bekräftar i intervjun med Dagens Nyheter att hon kandiderar för att bli återvald på årsmötet. 

– Om det finns ett stort förtroende för mig och många som står bakom mig så står jag till förfogande, säger hon till tidningen. 

Styrelsen för Socialdemokraterna i Botkyrka ska nu ta ställning till nomineringarna och föreslå en kandidat inför årsmötet.

Dagens Samhälle har sökt Ebba Östlin.

LÄS MER: Östlin-kritiker på väg tillbaka som kommunalråd

LÄS MER: ANALYS: ”Tuff uppgift för den som ska leda Botkyrka”

LÄS MER: S: Gängkriminella har inte tagit över partiet

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev