fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Två av tre valda hoppar av Nyans i protest

Publicerad: 16 december 2022, 10:06

Sead Busuladzic (t v) som sitter för Nyans i Landskrona har funderat sedan extrakongressen, men lämnar nu partiet som leds av Mikail Yüksel.

Foto: Ola Torkelsson/TT, Johan Nilsson/TT

Hamza Akacha i Botkyrka och Sead Busuladzic i Landskrona hoppar av partiet Nyans i protest mot att Mikail Yüksel återvalts till partiledare. Båda blir nu politiska vildar.

Ämnen i artikeln:

Partiet NyansLokalpolitikSenaste nytt

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


I Botkyrka fick nya partiet Nyans sina största framgångar i kommunvalet och tog hem två mandat i kommunfullmäktige. Partiledaren Mikail Yüksel skrev sig i kommunen och tog den ena av partiets platser, medan 20-årige Hamza Akacha fick den andra. Partiets första tid har präglats av inre stridigheter. 

När Botkyrka på torsdagskvällen hade sitt fullmäktigesammanträde med beslut om budget för nästa år, meddelade Hamza Akacha från talarstolen att han lämnar partiet i protest. Han menar att valet av Mikail Yüksel som partiledare inte gått rätt till.

– Enligt mig är partiet byggt på ett bra sätt, men det finns stora brister i ledningen. De som sitter där är inte pålitliga och de bedriver partiet på ett odemokratiskt sätt, säger han till Mitt i Botkyrka.

Hamza Akacha tänker sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde. 

Även Sead Busuladzic, som sitter på Nyans enda mandat i Landskronas fullmäktige och som utmanade Yüksel om partiledarposten, har i dag fredag beslutat att lämna partiet. 

– Jag var tvungen att lämna. Jag såg ingen framtid för partiet, säger han och är mycket kritisk till Mikail Yüksels ledarstil. 

Sead Busuladzic blir även han politisk vilde. Det betyder att det i dagsläget bara är partiledaren själv som sitter kvar på ett av de tre mandat som partiet fick efter valet. 

– Partiet har ingen framtid över huvud taget i Skåne. Vi har haft ett trettiotal kandidater här, 95 procent har lämnat, säger Sead Busuladzic. 

Partiet Nyans vill företräda minoritetsgrupper med utländsk bakgrund och verka för muslimers rättigheter. 

LÄS MER: Sead Busuladzic om Nyans framtid: ”Kommer självdö”

LÄS MER: Han tar Nyans första mandat – ”De etablerade partierna har inte brytt sig”

LÄS MER: Statsvetare om Nyans: ”Det blir platt fall”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev