Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Två år är en rimlig tid just nu”

Publicerad: 21 december 2016, 23:15

Anders Kessling, statssekreterare.

Foto: Kristian Pohl

Regeringen står fast: Två år är en rimlig etableringstid för nyanlända. Ylva Johanssons statssekreterare vill snarare fokusera på att det för vissa kan gå snabbare.


När landets kommunstyrelse­ordförande får välja vilken statlig åtgärd som skulle göra mest för att underlätta mottagandet av nyanlända vinner ett alternativ klart: Att det statliga ansvaret för nyanländas etablering förlängs från dagens två år.

Men enligt Anders Kessling, statssekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S), är det inte aktuellt att ändra på dagens upplägg.

– Vi har bestämt oss för två år och det är en rimlig tid just nu, säger han.

– Etableringen ska ske så snabbt som möjligt. Jag tror att man i första hand ska tala om att det faktiskt kan gå snabbare än två år. Om vi skulle ha en etableringstid på 5–6 år, det tar ju i snitt ännu längre tid, så tror jag att det är en lite farlig väg att gå.

Sveriges Kommuner och Landsting har lyft frågan om flexibel etableringstid. Det vill säga att den som har goda förutsättningar får en kortare tid med statligt stöd för att andra ska kunna få en längre. Enligt Anders Kessling är inte heller den idén ”uppe på bordet”.

Regeringen har inte heller något förslag om att ändra ebo-lagen. Detta trots att S har fattat ett kongressbeslut om att den ska rivas upp. Anders Kessling framhåller i stället  att de kommuner som tar emot många egenbosatta nästa år kommer att få färre anvisade enligt bosättningslagen.

Den tvingande lagen om mottagande av nyanlända vållar många kommuner problem. En hel del klarar inte sina anvisningstal för i år och flera har deklarerat att de tar en ”paus”.

Ylva Johansson har talat om sanktioner mot dem som inte följer lagen och Anders Kess­ling bekräftar nu att regeringen har inlett en beredning av ett sådant förslag.

Framför allt moderata kommunstyrelsens ordförande kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att underlätta det bostadsbyggande som måste till för att klara mottagandet av nyanlända.

– Vi har förändrat överklagandeprocessen, har förslag om förenklade bygglov ute på remiss och har förbättrat det finansiella systemet. Byggandet är på rätt väg. Men det är klart att vi vill göra mer på bostadssidan också, säger Anders Kessling.

Han tar fasta på att 74 procent av kommunstyrelseordförandena nu anser att deras kommun klarar kvaliteten i flyktingmottagandet. En ökning med 5 procentenheter jämfört med november i fjol.

– Det bekräftar den bild vi får när vi pratar med kommunsektorn och tar in uppgifter från länsstyrelserna. Det är ansträngt i många delar, men det går åt rätt håll.

Läs mer: Kommuner larmar: Två år räcker inte

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News