Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tusentals strokefall har förhindrats i Stockholm

Strokeprevention fungerar – Stockholms lyckades resultat talar för sig själva, skriver Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län (L).

Publicerad: 8 maj 2018, 09:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hälsosam livstil och förbättrad sjukvård är två viktiga nycklar till färre strokefall, skriver L.

Foto: Puwadol Jaturawutthichai/Colourbox


Ämnen i artikeln:

StockholmPrimärvård

Stroke drabbar över 4000 stockholmare varje år. För nästan var fjärde slutar det med döden. Var tredje får bestående men. Stroke är en av våra största och farligaste sjukdomar – men det positiva är att det också är en av de dödsorsaker som går allra bäst att förebygga. Det är ytterligare ett skäl till att satsa på husläkarna och vårdcentralerna i primärvården. Alla borde kunna få en fast, namngiven husläkare – som kan följa din resa i vården och hjälpa till att upptäcka problem i tid!

Att förhindra att fler insjuknar och dör i stroke är temat för den så kallade strokedagen, 8 maj. I Stockholms län vet vi att strokeprevention fungerar. Om vi inte hade fått ner antalet utan legat kvar på 2011 års nivå, hade de över 4000 drabbade år 2016 varit 2270 personer fler. Resultaten talar för sig själva.

Hur har vi lyckats minska strokefallen? En viktig del av svaret är människors egna ansvar, med livsstilsförändringar som påverkar hälsan positivt. Den andra delen av svaret är en förbättrad sjukvård. Nya och effektiva behandlingar gör att stroke kan förebyggas hos patienter med förmaksflimmer, en vanlig orsak till stroke. Det arbetet utförs inte minst på vårdcentralerna, av husläkare, distriktssköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och andra professioner. Ett sådant mer strukturerat arbete i primärvården måste spridas och är en nyckel till att vi kan fortsätta hålla nere strokefallen.

Runtom i Stockholms läns landsting görs stora insatser för att förbättra den förebyggande vården mot stroke. Vi bedöms nu nått Socialstyrelsens rekommendation att 80 procent av patienter med förmaksflimmer ska ha behandling.

Läkare och forskare på sjukhusen och i akademin arbetar specialiserat mot stroke. Karolinska universitetssjukhuset använder nya innovativa metoder och på Danderyds sjukhus strokemottagning kan man få den allra bästa förebyggande behandlingen för personer som tidigare drabbats av sjukdomen – för att förebygga att man drabbas igen.

Ny kunskap kommer från Karolinska institutets forskning (STROKESTOP), som har rönt internationell uppmärksamhet. En effekt är att Europeiska kardiologsällskapet nu rekommenderar screening för förmaksflimmer hos personer över 75 år. Landstinget rekommenderar nu pulstagning på äldre när de besöker vårdcentralen.

Det viktigaste förebyggande arbetet sker hos husläkarna i primärvården. Därför är det så viktigt att fortsätta stärka primärvården, med rätt resurser för att främja människors hälsa och frihet från stroke. Stockholms län går gärna före.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

StockholmPrimärvård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev