söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tunga mansfästen: Här är kommunerna där en kvinna aldrig styrt

Publicerad: 28 april 2021, 09:19

Anna Frej (S) i Vännäs, Lisa Andersson (M) i Kungsbacka och Malin Hagström (S) i Grums har blivit pionjärer i sina kommuner

Foto: Vännäs kommun, Kungsbacka kommun och Grums kommun.

På sistone har fem kommuner för första gången valt en kvinna till den politiska topposten. Men i 52 kommuner har männen aldrig släppt ordförandeklubban. Vi har hela listan.

Ämnen i artikeln:

PolitikerJämställdhetFörtroendevaldaSocialdemokraterna

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


 

Den 1 januari 2020 blev Malin Svanholm (S) första kvinnan på posten som kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.

– Som kvinna behöver man vara lite bättre än en man, eller lite kunnigare och kanske lite mer våghalsig, säger hon.

Samtliga 290 kommuner har haft män som kommunstyrelsens ordförande. Men fortfarande har en femtedel av dem alltså aldrig letts av en kvinna.

Dagens Samhälle har granskat könsfördelningen på toppositionen från kommunreformen i början av 1970-talet och fram till i dag.

Första gången vi gjorde det var 2013. Då fanns det 93 kommuner där en kvinna aldrig utsetts till kommunstyrelsens ordförande. Efter det senaste valet var antalet 57.

Under de senaste två åren har fem kvinnor blivit pionjärer på topposten i sina kommuner. Förutom Malin Svanholm handlar det om Malin Hagström (S) i Grums, Lisa Andersson (M) i Kungsbacka, Anna Frej (S) i Vännäs och Åsa Hååkman Felth (S) i Filipstad.

Åsa Hååkman Felth (S) Filipstad

Foto: Eveliina Kaipainen Kolehmainen

S-styrda kommuner dominerar bland de 52 mansbastionerna, men bland dem finns både röda och blå fästen. I många fall handlar det om kommuner där ett parti dominerat och ”i alla tider” innehaft ordförandeposten. Det gäller exempelvis S-styrda Eskilstuna, Borlänge och Skellefteå samt moderata motsvarigheter som Nacka och Salem.

Bruksorterna har genom åren varit många på listan. Men nu kan alltså Kramfors styrkas från den.

Malin Svanholm (S) Kramfors.

Foto: Kramfors kommun

– Att det inte funnits någon kvinna som ordförande före mig tror jag beror på att vi är ett gammalt brukssamhälle och man är van att bli ledd av en man, säger Malin Svanholm.

Hon framhåller vikten av att som kvinna våga kliva fram när chansen kommer. Och hon anser alltså att det krävs mer av henne än av en man.

– Det handlar om hur en kvinna blir betraktad av andra. Vi är ju även själva ganska snabba med att tala om vad vi tycker vi gör fel och inte de saker vi är bra på.

Malin Svanholm, som i dag är 45 år, har varit politiskt aktiv sedan hon var 16. Länge hade hon inte en tanke på att bli kommunstyrelsens ordförande. Men så i slutet av 2019 avgick hennes företrädare Jan Sahlén.

–  Då började jag se mig omkring och insåg att om det ska bli en kvinna så är det ju jag! Och jag tänkte att det måste bli en kvinna den här gången.

Hon har inte ångrat sig, och hon vill vara en förebild.

– Det är viktigt att unga tjejer ser att det funkar att en undersköterska som jag, som jobbat i vården i 20 år, tar på sig att vara kommunstyrelsens ordförande, säger Malin Svanholm.

I Grums har Malin Hagström tagit över ordförandeklubban. Hon berättar att hon hört historierna om att S-kvinnorna förr fick ordna fikat till mötena, men att det nu inte finns något kvar av den kulturen. Hon ser ett symbolvärde i att en kvinna leder kommunen.

– Jag hoppas att framför allt yngre kvinnor ska bli intresserade och se att det finns möjligheter, säger hon.

Lisa Andersson blev i fjol den första kvinnan att leda kommunstyrelsen i Kungsbacka. Hon fick chansen sedan hennes företrädare Hans Forsberg (M) tvingats avgå efter att ha ertappats som sexköpare.

– Det var det tråkiga i det hela. Det hade varit roligare att kliva på det här uppdraget under andra förutsättningar, säger hon.

Att ingen kvinna haft uppdraget före henne tror Lisa Andersson bland annat beror på att det inte varit någon som velat ”kliva fram”. Hon har själv varit en av dem som tvekat, mest för att hon trivts så bra med sitt jobb som trädgårdsmästare. 

Men den här gången var det tydligt att hon stod på tur. Hon är en erfaren politiker som lett nämnden för vård och omsorg och suttit i kommunstyrelsens arbetsutskott.

–  Det var ganska självklart och jag fick ju frågan tidigt. För mig är det viktigaste att det inte ska spela någon roll vilket kön man har. Det ska vara lämplighet som avgör. 

Förutom de fem nämnda kommunerna har sex andra från listan bytt ordförande sedan 2019. Men de valde ännu gång en man: Bjuv, Knivsta, Tranemo, Uddevalla, Valdemarsvik och Ånge.

I den sistnämnda kommunen tog Erik Lövgren (S) för ett år sedan över som kommunstyrelsens ordförande. Han efterträdde Sten-Ove Danielsson (S) som satt 20 år på posten.

Erik Lövgren framhåller att han självklart är för en jämn könsfördelning på listor till val och på toppositioner och att det är partiet som nominerar och utser ordförandekandidaten.

– Och de tyckte att jag skulle passa till det här uppdraget.

Posten som kommunstyrelseordförande innebär en comeback till politiken för Erik Lövgren, som tidigare bland annat varit regionråd i Region Västernorrland.

Finns det strukturella orsaker till att ingen kvinna har nått toppen i Ånge?

– Det skulle jag inte säga att det gör. Vi har starka kvinnor i kommunstyrelsen och som ordförande för omsorgsnämnden. Sedan är det klart att i bakgrunden finns ett strukturellt problem med att män generellt väljer män. 

 

 

Läs mer: Färre kvinnor leder kommunstyrelsen.  

Läs mer: Männen dominerar bland valvinnarna. 

 

Färre kvinnor efter förra valet

Antalet kvinnliga kommunstyrelseordförande har ökat konstant från 6 stycken efter valet 1979 till 108 efter valet 2014. Men efter valet 2018 vände det ned till 93. 

 

Av de tre stora kso-partierna – S, M och C – nådde C högst andel kvinnor 2018 med 45 procent. Andelen för S var 31 procent och för M 29 procent.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev