Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Trycket på modulhus större än någonsin

Publicerad: 22 juni 2016, 22:15

Efterfrågan på tillfälliga skolmoduler är stor.

Foto: Indus

Den kommun som försöker beställa skolmoduler nu får dem i bästa fall till höstlovet, men troligen först vid jul. Företagen som hyr ut modulhus har aldrig varit med om en lika stor efterfrågan.


Förra året utökades antalet elever i den svenska skolan med en halv årskull, 52 000 asylsökande barn och unga mellan 7 och 17 år. Dessutom kom 18 500 barn i förskoleåldern.

Det har lett till så stor efterfrågan på modulhus att det blivit svårt att få tag i dem.

– Den som hör av sig nu och vill hyra en modul får vänta på den tills i oktober. Vi har aldrig tidigare haft ett sådant tryck, säger Anders Jacobsson, regionansvarig på Indus, som hyr ut moduler.

Vanligen hyr kommuner modulhus under tre år, men nu löper många kontrakt på fem år eller mer.

– Med Malmö har vi till och med tecknat ett tioårskontrakt, berättar Anders Jacobsson.

Cramo Adapteo kan, enligt marknadschefen Stefan Westin, få fram modulhus inom två månader. Men innan undervisningen kan starta måste kommunen hitta en lämplig tomt och ordna bygglov. Sedan ska husen transporteras och mon­teras.

– Det som tar tid är ofta att få fram ett bygglov, säger Stefan Westin.

Och eftersom transporterna av husen oftast sköts av specialiserade åkerier kan det även där ske fördröjningar, berättar Jonas Wallstedt, vd för Expandia.

Upphandlare som begär att tillfälliga lokaler ska vara på plats till skolstarten i augusti får inget anbud från Expandia. Möjligen kan modulhus levereras till höstlovet. Eller jullovet.

– Jag har under mina 30 år i branschen aldrig varit med om något liknande, säger Jonas Wallstedt.

Expandia investerar som aldrig förr och 2015–2017 köper företaget in nya moduler för 1,5 miljarder kronor. Men enligt Jonas Wallstedt är behovet nästan omättligt, som ”ett svart hål”.

– Jag har i många år sagt att vi fyller en stor samhällsnytta, vilket en del har betecknat som en floskel, men nu tycker jag att det är bevisat, säger Jonas Wallstedt.

Inför 2017 har Expandia beställt 2500 nya moduler.

– Vi räknar med att kunna hyra ut allihop.

Läs mer: Akut brist på skollokaler

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev