Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Trots massiv kritik – Halmstad köper smycket för 80 000

Publicerad: 25 maj 2022, 14:55

När borgmästarkedjan inte används ska den ställas ut i Halmstads rådhus, är tanken. ”Det är viktigt med symboler för samhörighet och sammanhållning och en kedja kan i detta sammanhang upplevas som värdigt och högtidligt”, säger Andreas Bergman (M), ordförande för kommunfullmäktige, i ett pressmeddelande.

Foto: Johan Nilsson/TT

Halmstad köper en borgmästarkedja. Trots massiv kritik står kommunfullmäktiges presidium fast vid sitt beslut – men halsbandet ska inte betalas med skattemedel, rapporterar Hallandsposten.

Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaSenaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Halmstads kommunstyrelse lyckades inte stoppa inköpet av en borgmästarkedja för 80 000 kronor. På onsdagen meddelade kommunfullmäktiges presidium att affären blir av. Smycket ska inte betalas av skattemedel som det först var tänkt, utan med pengar ”ur någon av kommunens fonder”, säger fullmäktiges första vice ordförande Ingegerd Sahlström (S).

– Vi har lyssnat och tagit till oss av synpunkterna vid förra mötet. Vi lyssnade även på initiativärendet från kommunstyrelsen. Men vi i presidiet anser att en sådan här ämbetsmannakedja kan och bör köpas in, för att pryda sin plats i Halmstads kommun. Det är ett konstnärligt verk som kan användas i generationer framöver, säger hon enligt tidningen.

LÄS MER: Kritiken: ”Pengarna kan göra nytta på annat håll” 

Kommunfullmäktiges presidium har motiverat inköpet med att halsbandet – som ska bäras av kommunfullmäktiges ordförande – gör ceremonier mer högtidliga och värdiga. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) har till P4 Halland sagt att beslutet är ”otroligt märkligt”. Socialdemokraten Stefan Pålsson tycker att de 80 000 kronorna skulle göra större nytta” i princip var som helst utom runt halsen på ordförande”. Även Vänsterpartiet har delat ut kängor till presidiet.

– Det känns oerhört otidsenligt, från en svunnen tid och ett patriarkalt samhälle, har kommunstyrelseledamoten Tania Bengtsson (V) sagt till Hallandsposten.

LÄS MER: Bråk om Halmstads borgmästarkedja för 80 000: ”Förtvivlad”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev