lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tre kan bli Årets samhällsentreprenör

Publicerad: 9 maj 2019, 04:05

De tre nominerade till Årets samhällsentreprenör botar lärarbrist i segregerade bostadsområden, skapar matlagningsglädje på lss-boenden och stärker läsförmågan hos skolelever med AI-teknik.


Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Nominerad: TEACH FOR SWEDEN

Teach For Swedens utbildningsprogram möjliggör för akademiker att bli lärare via ett tvåårigt program med arbete och studier parallellt. Populariteten är nästan svår att tro på i lärarbristens Sverige: 500–600 akademiker söker årligen till programmets 60 platser. Och det i ett program där deltagarna tydligt styrs mot arbete där det är svårast att rekrytera lärare – skolor i problemtyngda bostadsområden.

– Det är jättespännande! Jag tror att det handlar om vår modell men också om att man vill bli en del av något större. Vi kopplar alltid till barnperspektivet och rätten till likvärdighet i skolan, och det finns en attraktivitet i det, säger Ida Karlberg-Gidlund, verksamhetschef hos Teach for Sweden.

200 sökande väljs genom tester ut till en snävare urvalsprocess. Det gäller att hitta dem som verkligen vill bli lärare. Lärarutbildningen läser deltagarna på distans hos Luleå universitet. Teach For Sweden står för ledarskapsutbildningen. Man samarbetar med tjugotalet kommuner och två friskolekoncerner. Just nu är 120 deltagare från Överkalix till Malmö inne i programmet och har alla tjänst i en skola parallellt med studierna.

Just detta mötte kritik till en början när Teach For Swedens modell drog i gång 2013. Jobba och plugga samtidigt, kan det vara vettigt?

– Vi bemötte det med ”låt oss få jobba och prova…”. I dag har tolv lärosäten byggt upp liknande utbildningsmodeller, säger Ida Karlberg-Gidlund.

17 000 niondeklassare lämnar varje år högstadiet utan behörighet till gymnasiet. Två av de stora faktorerna bakom är föräldrarnas utbildningsbakgrund och ledarskapet i klassrummet.

– Det finns en pedagogisk segregation i att just de områden där flest barn med lågutbildade föräldrar bor har svårast att rekrytera behöriga bra lärare. Där vill vi gå in och arbeta.

Programmet har i dag nått en stark position. 30 procent av högstadielärare med ämnesexamen i fysik utbildades kom via TFS-programmet förra läsåret.

Nominerad: LEXPLORE

Eleven läser några minuter på en skärm. En eyetracker följer ögonrörelserna, registrerar dem 90 gånger per sekund. Resultaten analyseras via AI-algoritmer som bygger på forskningsstudier vid Karolinska institutet, tusentals referensinspelningar. Slutresultatet: en objektiv bedömning av läsförmågan hos varje elev. I en webbportal samlar företaget Lexplores tjänst resultaten för uppföljning – på individnivå, klassnivå, skolnivå och ända upp till kommunnivå för dem som så önskar.

Lexplores tjänst lanserades brett 2018 och har på kort tid blivit populär i svenska skolor.

– I och med läs- och skrivgarantin växer intresset för att skaffa tjänsten för hela kommunen. Läsförmågan är supercentral för att lyckas i skolan, och vårt verktyg ger en objektiv överblick av hur det faktiskt står till med den. Skolchefer får ett verktyg för ett helhetsgrepp om varenda elev, varje klass och hela skolan, säger Bo Kristoffersson, Nordenchef på Lexplore.

I tjänsten ingår också upparbetade metoder och undervisningsmaterial för läsutveckling hos både lite svagare läsare och de med den högsta läsförmågan. Utvärderingar pekar på att svagare läsare på kort tid markant kan höja sin läsförmåga.

Lexplores tjänst används i dag av femtiotalet skolor och kommuner samt några friskolekoncerner. Lidingö har nyligen genomfört en långsiktig upphandling för kommunens alla grundskolor. Med målet att få en bild av hur det står till med läsförmågan hos alla grundskoleelever, följa utvecklingen över tid och analysera vilka metoder som fungerar i klassrummen.

Bo Kristoffersson är övertygad om att AI-teknik inom en snar framtid kommer att ha stor utbredning som analysverktyg i skolan.

– Utan tvekan. Det behöver inte handla om just vår tjänst, men behoven av snabb objektiv och billig profilering av barns förmågor ökar. Det är digitalisering som faktiskt gör skillnad. Det här går inte att göra analogt.

Nominerad: appen MATGLAD från Hushållningssällskapet Väst

Kokböcker är inte direkt kända som en av vår tids bristvaror. Tvärtom. Ändå hittade Hushållningssällskapet en stor grupp matintresserade som inte riktigt fått kokböcker för sig: funktionshindrade och andra som gillar att laga mat men som inte får tillräckligt stöd i traditionella kokböcker.

– Att laga mat innebär väldigt mycket logistik och planering, en massa att hålla reda på. Vi såg hur det inte riktigt fanns bra material som stöd här, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst.

Ny teknik var vad Hushållningssällskapet ville använda, och efter två års arbete stod receptappen Matglad klar. En ny innovation som innehåller bara det mest vardagliga och invanda man kan tänka sig – matlagning efter recept.

Men appen ger stöd för allt det som vi annars gärna betraktar som alldeles självklart: vad som behöver handlas, vilka hjälpmedel och skålar som ska plockas fram och när de olika momenten ska sättas i gång. Appen leder användaren fram från inköp till färdig måltid.

MatGlad följdes snabbt av appen MatGlad-helt-enkelt som adderar film och talstöd för alla med lässvårigheter. Hushållningssällskapet Väst har utvecklat dem med i samarbete med LSS- och funktionshinderverksamheterna i Borås och Alingsås.

Möjligheten att laga sin egen måltid höjer självkänslan, skapar samhörighet och glädje på boenden och ger motorisk övning. Konceptet har snabbt vunnit popularitet landet runt och apparna är i dag nedladdade 200 000 gånger, framför allt på LSS- och äldreboenden.

– Vi kunde aldrig drömma om att det fanns ett sådant jättebehov. Det började ju som stöd till funktionshindrade, men apparna har nått fler målgrupper och fått större användning än vi vågade hoppas, säger Margareta Frost-Johansson.

Apparna har också blivit populära i hem- och konsumentundervisningen på skolor och för barn och ungdomar som vill börja lära sig laga mat.

Jury 2019

Priset till Årets offentliga ledare delas ut den 15 maj, då Dagens Samhälle arrangerar Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm.

Juryn 2019 består av: 
Olov Carlsson: Chefredaktör och vd, Dagens Samhälle – juryns ordförande.
Margareta Winberg: Tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister, arbetsmarknadsminister och mångårig riksdagsledamot. Tidigare ordförande för S-kvinnor och ambassadör i Brasilien.
Peter Örn: Har bland bland annat varit partisekreterare i dåvarande Folkpartiet, chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio samt ordförande för regeringens Delegationen för hållbara städer. Tidigare också ordförande i Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge samt ordförande i Vinnovas programråd för Utmaningsdriven innovation.
Veronica Magnusson: Förbundsordförande Vision sedan 2014. Har tidigare jobbat bland annat som borgarrådssekreterare och socialsekreterare.
Bo Frank: Tidigare ordförande i kommunstyrelsen (M) i Växjö, riksdagsledamot och kommunalråd i opposition.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev