Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Traineeplats blev vägen till jobb efter studierna

Publicerad: 17 maj 2017, 22:15

Anna Rydberg och Anna Ravelid gick ett traineeprogram efter att ha studerat. I dag arbetar de i Helsingborgs stad som projekt­ledare respektive HR-chef.

Anna Rydberg och Anna Ravelid gick ett kommunalt traineeprogram för unga akademiker. I dag jobbar bägge i  Helsingborgs stad. – Jag blev kommunfrälst, säger Anna Ravelid.


Anna Ravelid, 35 år, har magisterexamen i internationell migration och etniska relationer vid Malmö högskola. 2008–2009 gick hon det traineeprogram som kommunerna i nordvästra Skåne har. Hon var trainee både i Helsingborg och i Landskrona.

Hennes erfarenhet av kommuner innan dess var jobb som vårdbiträde och arbete med ensamkommande på ett transitboende i ­Malmö.

– Men kommunal verksamhet som helhet var ett abstrakt begrepp för mig. Trainee­programmet gav en väldigt bra introduktion till allt man kan jobba med i en kommun, säger hon.

När hon pluggade visste hon inte riktigt vad hon ville arbeta med efter sin examen. Hon var inne på att forska vidare. Men traineeprogrammet blev vägen till kommunjobb.

Som trainee är man inte garanterad anställning, men det finns ändå en tanke på att det ska bli fortsatt anställning.

I dag är Anna Ravelid enhetschef på HR-avdelningen i Helsingborg.

– På sätt och vis är cirkeln sluten. I dag arbetar jag med att utveckla Helsingborgs stad som attraktiv arbetsgivare och med att locka kompetens till organisationen.

Det gäller i ännu högre grad Anna Rydberg, 30 år, som var trainee för sex år sedan. I dag är hon projektledare för traineeprogrammet inom Familjen Helsingborg, som kommunsamarbetet kallas.

Programmet löper i 16 månader. Varje år väljs runt tio kandidater, som varvar 70 procent i kommunen med 30 procent utbildning och projektarbete. Kommunernas behov styr vilken utbildningsbakgrund de ska ha.

– Vi måste titta vilka tjänster som ligger i framtiden. Nu har vi till exempel digitaliseringsutvecklare, som är helt nya kategorier, säger hon.

Omkring 85 procent av dem som går traineeprogrammet får arbete i kommuner.

Traineeprogram finns på flera håll i landet, bland annat i kommuner i Halland, södra Norrland och norra Norrland.

I norra Norrland pågår det tredje programmet. Upplägget liknar det skånska. Deltagarna får utbildning i allt från grundläggande kommunkunskap till projektledning.

– Programmet har betytt jättemycket för oss. Vi har bland annat kunna anställa ingenjörer, IT-arkitekter och projektledare, säger Kicki Krane, personalchef i Skellefteå.

Hans Perkiö

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev