måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Toppolitiker tar strid för flyktingar

Publicerad: 4 september 2014, 03:00

Boel Godner (S), ks-ordförande i Södertälje, och huvudmotståndaren Marita Lärnestad (M), gör gemensam sak för öppenhet och tolerans.

Foto: Rickard Kilström

Ledande politiker i kommuner med stort flyktingmottagande står enade för öppenhet och tolerans. Frågan är hetare än någonsin och oron stor för att Sverigedemokraterna ska gå framåt ännu mer.


I år väntas 80 000 människor söka asyl i Sverige. Det har gjort flyktingfrågan extra het i valrörelsen. Mottagandet är ojämnt fördelat i Sverige och de kommuner som redan tagit ett stort ansvar lär få fortsätta att göra det.

Dagens Samhälle har talat med de ledande politikerna i kommuner som tagit emot många nyanlända. Bilden är att de alla står upp för ett generöst flyktingmottagande.

De två ledande politikerna i Södertälje, kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) och oppositionsrådet Marita Lärnestad (M), har gjort gemensamma utspel i flyktingfrågan. Det har inte minst handlat om att uppvakta regeringen om ekonomisk kompensation och krav på att fler kommuner måste ta ansvar.

– Jag tror att en del skulle vilja att jag skulle säga att nu bygger vi en mur runt Södertälje, nu kommer inte en enda flykting eller invandrare in här. Men det är inte Nya Moderaterna och det är inte jag, säger Marita Lärnestad.

Om du sade något i den stilen, skulle det ge er 5–6 procent-enheter till i valet?

– Det är inte otroligt, men det kommer jag inte att göra. Nu finns det ju ett parti som säger så, Sverigedemokraterna. Och de växer nog. Jag ser att det står många pensionärer vid deras valstuga.

Boel Godner framhåller att flyktingfrågan är stor i valrörelsen.

– Jag tycker ändå att vi i Södertälje har en mjukare ton än det kan vara på andra håll i landet.

Flera av politikerna konstaterar att flyktingfrågan diskuteras betydligt mer i den här valrörelsen. Den dyker ständigt upp i männi-skors frågor i valstugor och vid dörrknackning. Politikerna väljer också själva att lyfta den oftare.

– Vi har bestämt oss för att inte låta SD beskriva verkligheten. Det ska de goda krafterna göra, säger Boel Godner.

I Eskilstuna berättar oppositionsrådet Jari Puustinen (M) att hans parti gjort mätningar av vilka frågor medborgarna ser som viktigast. Flyktingfrågan växer. Men han har inga planer på att kräva att staden ska ta emot färre människor.

– Vi är för att Eskilstuna ska vara ett mångkulturellt samhälle och att vi är toleranta, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), anser att ordet flyktingmottagande är missvisande.

– Det handlar ju om inflyttning. Jag styr inte över vilka som flyttar hit.

I de kommuner som tar emot flest flyktingar och invandrare handlar det väldigt lite om vilka avtal som skrivs med Migrationsverket. De absolut dominerande grupperna är de som flyttar in på egen hand.

Fagersta är den kommun som under första halvåret i år tagit emot flest nyanlända per invånare. Enligt kommunstyrelsens ordförande Stig Henriksson (V) är skillnaden stor i debatten jämfört med i förra valrörelsen.

– I dag är invandringen den absolut största frågan, den som diskuteras mest. Framför allt ställs frågan till mig: ”Varför tar ni hit så många?” Som att det var frukten av ett kommunalt beslut.

Kravet på att ansvaret för de nyanlända måste fördelas jämnare är återkommande.

– Vi i Växjö har gjort vår hemläxa, vi har ett stort mottagande och det är inte aktuellt att öka det. Ställ frågorna till de kommuner som inte gjort sin hemläxa! säger kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M).

Han bedömer att uppåt 70 procent av de samtal han för i valstugan handlar om flyktingar och tiggeri.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, ser inte flyktingmottagandet som någon stridsfråga i Malmö.

– Vi har en bra samsyn. Det är SD som skiljer ut sig och de har inget inflytande.

Merparten av de politiker Dagens Samhälle har talat med är oroliga för att Sverigedemokraterna kommer att gå framåt.

– Det bekymrar mig mycket, säger Inger Källgren Sawela (M), oppositionsråd i Gävle, som anser att kommunen kan ta emot fler flyktingar.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, anser att det är en myt att de etablerade partierna inte vågat ta debatten om flyktingmottagandet.

– Men nu har vi också ett parti som säger att lösningen är att inte ta emot fler och att skicka hem många av dem som har kommit. Det är klart att det gör att det blir ett helt annat tonläge, säger han.

Lars Stjernkvist är en av regeringens samordnare när det gäller att få fler kommuner att ta emot fler flyktingar. Han träffade under våren representanter för 250 kommuner och konstaterar att den kärvare inställning som kan finnas på vissa håll i samhället inte trängt in hos kommunledningarna.

– Det är fascinerande. De står upp betydligt bättre för en generös flyktingpolitik än vad man gjorde för 15 år sedan när jag åkte runt som generaldirektör för Integrationsverket.

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev