tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Tiggeriförbud kan strida mot internationell rätt”

Moderaternas förslag om nationellt tiggeriförbud väcker flera frågor. Att det ser fult ut med människor som tigger får aldrig vara ett skäl till att förbjuda tiggeriet, och tiggare som stör ordningen kan redan idag åtalas och dömas. Det är dessutom inte självklart att det är möjligt att införa ett nationellt förbud, det kan mycket väl strida mot Europakonventionen och annan internationell rätt, skriver advokaten Bengt Ivarsson.

Publicerad: 6 september 2017, 14:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vem är tiggarens uppdragsgivare om denne ska behöva tigga för att betala sin böter?

Foto: Gitmar, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudSka tiggeri förbjudas?

Moderaterna presenterade i måndags sitt nya kriminalpolitiska program. Programmet innehåller en del positiva förslag som till exempel att stärka domstolarnas självständighet och att ta ett samlat grepp över den it-relaterade brottsligheten. Andra förslag är mer tveksamma.

Programmet innehåller förslag om att införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Förbudet ska gälla såväl aktivt som passivt insamlande av pengar. Vidare ska förbudet gälla såväl på privat som allmän mark. Undantag ska gälla för ideella organisationer som sökt tillstånd för penninginsamling . Inte heller ska förbudet omfatta barn som säljer till exempel majblommor eftersom detta anses utgöra försäljning trots att den sålda varans rimliga värde måhända inte motsvarar köpeskillingen.

Syftet med förbudet anges vara att få bort den otrygghet och oordning som tiggeriet förorsakar i och kring kollektivtrafiken samt utanför butiker. Den påföljd som förefaller bli aktuell är böter, det vill säga samma straff som om någon stjäl egendom i en butik till ett värde under 1 000 kronor. Ett brott som tidigare hette snatteri men som numera kallas ringa stöld.

Det presenterade förslaget inger betänkligheter. Man kan av rent principiella skäl fundera på om det är rimligt att förbjuda och straffbelägga ett beteende som innebär att människor tar hjälp av mer välbeställda medmänniskor för att klara sitt leverne och att få mat och dryck för dagen. Att det i ett välfärdssamhälle som Sverige ser fult ut med människor som tigger får aldrig vara ett skäl till att förbjuda tiggeriet. Ser det snyggare ut om tiggaren har kostym än en sliten jacka?

Enligt nuvarande lagstiftning är det ett brott, ofredande, om någon person uppträder störande eller hänsynslöst mot andra människor. Det innebär att den tiggare som är allt för påträngande redan med dagens lagstiftning kan åtalas och dömas. I de fall tiggeriet på en specifik plats innebär en faktisk ordningsstörning och denna pågår kontinuerligt torde det finnas möjlighet för en kommun att förbjuda den. Vellinge kommun har tagit steg i denna riktning. Däremot torde det med dagens lagstiftning inte vara möjligt att förbjuda någon att sätta sig i skogen tre mil utanför Lycksele och tigga. Om personen inte skräpar ner torde ordningsstörningen, liksom intäkten, vara obefintlig.

Det är dessutom inte självklart att det är möjligt att införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Ett sådant förbud kan mycket väl strida mot Europakonventionen och annan internationell rätt. I de fall tiggeriet innebär en risk för ordningstörning är det i så fall bättre att, om det inte är möjligt enligt nuvarande lagstiftning, att införa en möjlighet för enskilda kommuner att i lokala ordningsstadgor införa bestämmelser om att det på vissa platser inte är tillåtet att tigga. Det vill säga samma möjligheter som idag gäller beträffa regler om förbud mot alkoholförtäring på allmän plats.

Med Moderaternas förslag uppkommer även ett antal gränsdragningsproblem. Vilka ideella organisationer ska kunna få tillstånd? Ska Röda korset kunna få tillstånd men den enskilde medborgare som vill samla in pengar till Röda korset ena veckan och Rädda barnen nästa vecka ska inte kunna få tillstånd utan blir i stället en brottsling? Gränsdragningsproblem och straffrätt är ingen bra kombination.

Avslutningsvis kan man fundera över det rimliga i att en tiggare ska behöva tigga för att kunna betala sina böter. Vem är då tiggarens uppdragsgivare? Det enda rimliga svaret på den frågan blir att det är svenska staten som profiterar på att en tiggare bedriver brott. I andra sammanhang är det straffbart.

Bengt Ivarsson, advokat, fd ordförande för Sveriges advokatsamfund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev