Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tidigare kommunalråd kan ta över efter Lööf

Publicerad: 7 november 2022, 11:09

Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Centerpartiet skickar ut tre kandidater till partiledarposten på en Sverigeturné. En av dem är Linköpings tidigare kommunalråd Muharrem Demirok: ”Jag är säker på att jag kan ingjuta hopp och framtidstro”, säger han på en pressträff.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


På lördag inleds Centerpartiets kandidatturné när Muharrem Demirok, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström besöker Stenungsund för att träffa partimedlemmar. Trion är utvald av C:s valberedning och ska även besöka Piteå och Alvesta för att avsluta med en slutdebatt i Stockholm den 2 december.

Muharrem Demirok säger på en pressträff i dag, måndag, att han är oerhört glad och ödmjuk över förtroendet. Han lämnade nyligen rollen som kommunalråd i Linköping för att ta en plats i riksdagen.

– Under de senaste 14 åren har jag varit kommunalråd i Linköping och har fått vara med om väldigt mycket spännande saker. Jag har fått leda en kommun som genomgått en stor omställning och enorma prövningar, men vi har också lyft vår potential enormt mycket, säger han.

Muharrem Demirok trycker på sin bakgrund som kommunpolitiker som en styrka. 

– Jag har jobbat med allt från landsbygdsfrågor, samhällsplanering till klimatfrågor och lyckats lyfta Linköping på samtliga de områdena ganska ordentligt.

Han växte upp i Vårby gård i Huddinge. En plats där Centerpartiet inte är det självklara valet, säger han.

– Det kan tyckas vara en motsättning när man växer upp i betongdjungeln, men jag kände igen mig i budskapet om hela Sverige. Om utanförskapet som man känner, om nedläggningar och tomma löften. Jag hittade hem i Centerpartiet och berättelserna om hela Sverige. De handlade om mig också, och om vår förort. 

Daniel Bäckström är försvarspolitisk och landsbygdspolitisk talesperson för C. Han bor i Tveta utanför Säffle i Värmland. Han är riksdagsledamot sedan åtta år och har tidigare varit kommunalråd i Säffle.

Elisabeth Thand Ringqvist är riksdagsledamot och bland annat vice ordförande i näringsutskottet. Hon är född i Sunne i Jämtland och bor i Stockholm, Åre och på Öland.

Den nya partiledaren väljs på en stämma i februari. Det är öppet för andra personer att kandidera, bland annat har Helena Lindahl nominerats av partiets distrikt i Västerbotten.

LÄS MER:

Stor intervju med Muharrem Demirok: ”Jag tänker inte slukas av mörkret”

Lokala profilerna som valts in riksdagen – ”Har knackat väldigt mycket dörr”

Valet 2022: Här gick ditt parti bäst och sämst – allt du vill veta i siffror

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev