Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tekniksprånget kan ge fler ingenjörer

De närmaste tio åren kommer välfärdens arbetsgivare att behöva rekrytera närmare en halv miljon nya medarbetare. Teknisk nyckelkompetens är avgörande för kvaliteten i den service som kommuner och landsting erbjuder.

Publicerad: 18 juni 2014, 09:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PersonalbristArbetsmarknad

12 000 ingenjörer och tekniker som ska vara med och bygga moderna städer och infrastruktur behövs till kommuner och landsting. Men det utbildas för få ingenjörer i förhållande till arbetsmarknadens behov, och konkurrensen om utbildade ingenjörer är stenhård. Vi vill nu uppmana kommuner och landsting att marknadsföra jobben för att öka intresset för tekniska yrken hos de unga. Ett sätt är att släppa in unga på praktik genom Tekniksprånget.

Under de senaste decennierna har många branscher genomgått stora förändringar till följd av den tekniska utvecklingen. Även i välfärdssektorn innebär det en utveckling av nya yrken och roller.

I en enkätundersökning som Ungdomsbarometern genomförde 2012 på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) uppger närmare hälften att de kunde tänka sig ett jobb som ingenjör. Sex av tio unga kan också tänka sig ett jobb i välfärden. Detta intresse är positivt och en stor möjlighet för arbetsgivarna. Samtidigt vet vi att ingenjör är ett av de yrken där konkurrensen med andra branscher är som hårdast. I dagsläget är kunskapen om de teknikintensiva jobben i kommuner och landsting låg bland unga.

Här kommer Tekniksprånget, som drivs av Ingenjörsvetenskapsakademien, (IVA) på uppdrag av regeringen, in som en möjliggörare. Tekniksprånget ska väcka intresset för att bli ingenjör hos ungdomar som gått ut gymnasiet genom att arbetsgivare erbjuder fyra månaders betald praktik. Sedan våren 2014 kan även kommuner, landsting och kommunala bolag erbjuda praktik inom ramen för Tekniksprånget.

Hösten 2014 tar elva kommuner och fyra landsting emot praktikanter. Det är bra – men praktikplatserna räcker inte till. Sedan starten hösten 2012 har intresset för att få praktik via Tekniksprånget bara ökat. Till hösten 2014 har över 2 100 ungdomar sökt en plats, men tyvärr kommer många att bli utan.

Det är nu hög tid att planera för nästa omgång praktikanter. Därför uppmanar vi kommuner, landsting och regioner att ta chansen att erbjuda ungdomar praktik i sina verksamheter, och visa alla de spännande, utmanande och många gånger okända yrken och arbetsuppgifter som finns i välfärden.

Om vi ska klara av framtidens kompetensutmaningar måste vi hjälpas åt. Med fler av välfärdens arbetsgivare i Tekniksprånget kan vi tillsammans bidra till att säkra Sveriges framtida behov av ingenjörer – och då stärker vi Sveriges framtida konkurrenskraft.

Fotnot. Följande kommuner, landsting och kommunala bolag är med i Tekniksprånget:
Gnosjö kommun, Hudiksvalls kommun, Kalmar kommun, Lidköpings kommun, Nacka kommun, Skellefteå kommun, Sundsvalls kommun, Västerås Stad, Växjö kommun, Umeå kommun, Örebro kommun, Uppsala läns landsting, Stockholms Läns Landsting, Västra Götalandsregionen, Landstinget Norrbotten, Stockholms stad (Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Stockholms hamnar ), Göteborgs stad (Kretslopp och Vatten, Göteborgs Hamn), VEAB, Växjö energi, Sysav, Malmö Stad, MKB, Malmö Stad, Gävle Energi, Gävle kommun, Tekniska verken, Linköpings kommun, Gästrike återvinning, Gävle kommun

Håkan Sörman, vd Sveriges Kommuner och Landsting

Björn O. Nilsson, vd Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PersonalbristArbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev