Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tänker S sätta ideologin före patienterna?

Moderaterna är övertygade om att ett vårdval för missbruksvården skulle öka patienternas tillgång till vård och behandling, och ge en mer långsiktig kontinuitet för patienterna. Socialdemokraterna har, både i Stockholm och Skåne, uttalat att partiet vill rulla tillbaka valfriheten. Är S redo att hantera konsekvenserna av vad det kan innebära för samhällets utsatta grupper?

Publicerad: 21 maj 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Patienter bör sättas först.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SLLModeraternaSocialdemokraterna

Moderaterna i Stockholms läns landsting sätter alltid patienten i centrum. Oavsett vilken form av vård man behöver, så ska den ges utifrån individens behov. Vården ska kännetecknas av stor valfrihet, trygghet och tillgänglighet. Inriktningen för Stockholms sjukvård har sedan Alliansen tillträdde präglats av god tillgänglighet för de flesta patientgrupper. Vi vill nu gå vidare och förbättra vården för de utsatta grupper i vårt samhälle som lider av tunga missbruksproblem i Stockholms län.

Patienter med tunga missbruksproblem tenderar ofta att uppvisa en rädsla för att söka hjälp hos offentliga sjukvårdsinrättningar. Moderaterna är övertygade om att ett vårdval för missbruksvården skulle öka patienternas tillgång till vård och behandling, och ge en mer långsiktig kontinuitet för patienterna. Att i högre grad kunna välja bland flera mottagningar i olika delar av länet ökar dessutom jämlikheten – alla har liknande möjligheter för tillgång till vård.

I region Skåne var Alliansen med Miljöpartiet under förra mandatperioden föregångare inom vården för personer med missbruksproblem och införde då vårdval LARO: Läkemedels Assisterad Rehabilitering vid Opioidberoende. Syftet är att patienter beroende av opioider, vilket återfinns i tunga droger så som heroin och fentanyl, ska få ett specialiserat behandlingsprogram med rehabiliterande insatser. Patienterna ska bli fria från sitt beroende och i slutändan få höjd livskvalitet.

I dag finns det två verksamheter inom beroendevården i Stockholm. Dessa är upphandlade enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, vilket innebär det inte finns samma möjlighet att ha en geografisk spridning på mottagningarna. Moderaterna vill därför införa ett motsvarande vårdval för beroendevården i Stockholms läns landsting för att garantera bättre kontinuitet för såväl patienter som vårdgivare och ge möjlighet till än fler verksamheter att starta upp och göra vården mer tillgänglig runt om i länet.

Socialdemokraterna visar däremot på ett hårdnackat ideologiskt motstånd. Partiet har redan uttalat att de vill avveckla vårdvalen i Skåne och Stockholm och rulla tillbaka bandet till när all vård bedrevs i stora offentliga intuitioner. Samtidigt har vi sett hur vårdköerna i Sverige fördubblats sedan den S-styrda regeringen tillträdde, medan vi i Stockholm har bland landets kortaste köer.

I Stockholms läns landsting har cirka 1 817 patienter väntat mer än 90 dagar på operation/behandling, visade nyligen ny statistik från Sveriges kommuner och landstings, SKL:s databas väntetider.se. I Region Skåne som nu styrs av Socialdemokraterna har 4 620 personer väntat mer än 90 dagar. Region Skåne har alltså dubbelt så många i operationskö än Stockholm, trots att Stockholm har en miljon fler invånare.

Socialdemokraterna väljer att sätta ideologi före patienter, trots att vårdvalens framgång talar sitt tydliga språk. Valfriheten ökar tillgängligheten och därför fortsätter Moderaterna att utveckla vårdvalsmodellen. Det är dags att Stockholm ansluter sig till en modern beroendevård präglad av tillgänglighet och valfrihet, så att fler patienter kan få ett värdigt och i längden drogfritt liv.

Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd vid Stockholms läns landsting (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News