torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Tänk nytt för att ge fler chansen att åka skridskor

I dag invigs Ugglebo Arena i Ockelbo. Man skulle kunna tro att detta händer ofta Sverige, men tyvärr inte. Vi ser en allt större brist på isanläggningar, vilket oroar oss. Alla borde ha chansen att prova på att åka skridskor, skriver företrädarna för Svenska ishockeyförbundet Anders Larsson och Göran Tidström.

Publicerad: 25 januari 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I dag inviger Prins Daniel, tillsammans med ett stjärnspäckat ishockeylag med spelare som Mats Sundin, Peter Forsberg och Niklas Lidström, is- och kombihallen Ugglebo Arena i Ockelbo, skriver företrädare för Svenska ishockeyförbundet.

Foto: Mattias Edwall / Kungahuset.se / Colourbox


Ämnen i artikeln:

IdrottMiljöSamverkanSamhällsutveckling

Sällan har engagemanget för våra hockeyjuniorer i JVM varit större och snacket runt middagsbord runt om i landet dröjde sig kvar i flera dagar. Vi vill att fler ska upptäcka ishockeyn och vi vill ta en större del i samhällsutvecklingen. Grunden är att fler ska kunna åka skridskor. Att kunna åka skridskor är också en stark del av vår nationella identitet och kultur.

En ny ishall i Ockelbo är utomordentligt bra, men liknande satsningar skulle behövas på många fler ställen. Tyvärr har vi under senare år sett allt färre isytor i Sverige. Under 2016 öppnades endast en ny hall i hela landet, vilket är rekordlågt för de senaste 30 åren. I många av våra större städer planeras det för nya bostadsområden och en ökad inflyttning. I till exempel Göteborg väntar en befolkningsökning motsvarande en stad av Halmstads storlek. Vi ser sällan några planer för nya isytor eller ishallar i dessa växande storstadsområden.

Vi skulle vilja se fler tillgängliga ytor för skridskoåkning under vintern. Just nu debatteras konstgräsplanernas negativa miljöpåverkan flitigt. Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka om det behövs tydligare regler för att anlägga och sköta konstgräsplaner. Vi vill skjuta in idén om att bredda användningsområdet för flera av dessa konstgräsplaner. Nämligen som isyta på vintern. Att spola upp en konstgräsplan under vintermånaderna bör kunna skilja den miljöpåverkande plasten från omgivningen samtidigt som det ger möjlighet för fler att åka skridskor i närheten av där de bor. I de delar av landet där vinterkylan inte klarar att frysa is skulle man kunna lägga kylrör under konstgräsplanen vid en renovering eller nyttja portabla kylanläggningar för att spola upp ytan under några månader på vintern. Vi behöver tillsammans tänka nytt och kreativt för att ge fler chansen att åka skridskor.

Vi vet att de regionala och lokala skillnaderna är stora i vårt land. I våra större städer och längs våra kuster är behovet av nya ishallar och isytor stort, medan det i andra delar av landet kan handla om att nyttja ishallen fullt ut. Därför är det också viktigt att de ishallar och isytor som finns runt om i landet finns kvar.

Svensk Ishockey har visionen att bli den mest engagerande idrotten i Sverige. Det är en ambitiös vision som betyder att vi måste öka möjligheterna för ännu fler att vilja och kunna spela ishockey. Vi har själva det största ansvaret när det gäller kostnader vi kan påverka, bra ledare, ökade möjligheter för fler tjejer eller andra som inte naturligt har sökt sig till ishockeyn att vilja och kunna spela ishockey. Basen är trots allt möjligheterna för fler att kunna åka skridskor nära där man bor.

Vi vill vara med i diskussioner med politiker i alla våra kommuner. Ta med oss tidigt i planeringen så att vi gemensamt utvecklar kreativa idéer för att både skapa och behålla fler isytor och anläggningar. Låt inte Ockelbo Kombihall bli ett tomtebloss, utan ett startskott – låt fler få upptäcka skridskoåkning i närheten av där de bor!

Anders Larsson, ordförande,  Svenska ishockeyförbundet

Göran Tidström, ordförande, SIF:s Anläggningskommitté och Stockholms Ishockeyförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev