måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Talet om miljardsatsning är provocerande”

Regeringen skryter i budgeten med att satsa en miljard på landsting och regioner. Det kan låta mycket, men det är en satsning som genomskådats av landstings- och regionpolitiker över hela landet. När till och med S-styrda Region Skåne kritiserar sin egen partiledning för att utelämna delar av sanningen vet man att det är riktigt illa.

Publicerad: 23 september 2015, 08:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Genom att utlova en satsning på landsting och regioner vill regeringen ge sken av att den ser våra utmaningar och gör något åt dem. Men de verkliga utmaningarna som landstingen står inför lämnas utan åtgärd.


Ämnen i artikeln:

PersonalbristUtjämningssystemetBostadsbristenRegionernas ekonomiBudget 2016

Regeringens budgetförslag drabbar hela den svenska tillväxten hårt. Det blir dyrare att anställa och mindre lönsamt att arbeta. Många kommer att få mindre pengar i plånboken, men vi kommer också att få mindre pengar till vår gemensamt finansierade välfärd. Det riskerar att äventyra framtida satsningar på sjukvård och kollektivtrafik i hela landet.

Regeringen har gång på gång upprepat att de kommer att fördela en ”landstingsmiljard” över hela landet – som dessutom kommer att halveras från och med 2017. Men de pengarna är ingenting värda om vi får sjunkande skatteintäkter. Det viktiga för att de svenska landstingen ska kunna fortsätta satsa för framtiden är att fler har ett jobb att gå till. De smulor finansminister Magdalena Andersson strör över landet mättar inga magar när hon samtidigt plundrar ladorna.

Genom att utlova en satsning på landsting och regioner vill regeringen ge sken av att den ser våra utmaningar och gör något åt dem. Men de verkliga utmaningar som landstingen och regionerna står inför, och som regeringen faktiskt ansvarar för, lämnas utan åtgärd.

Personalbristen drabbar sjukvården i hela landet, men har särskilt uppmärksammats i Stockholm. Bristen på utbildad personal kan inte lösas genom enskilda åtgärder på ett sjukhus eller i ett landsting – det skulle på sin höjd innebära att personal flyttar inom landet och att samma brist uppstår någon annan stans. Lösningen på personalbristen sitter regeringen på, eftersom utbildningen och utbildningsplatserna är regeringens ansvar. Om detta är det alltför tyst i budgeten.

Det nya förslaget till skatteutjämning ökar pressen på många kommuner runtom i landet, men också på många kommuner i Stockholmsregionen och på Stockholms läns landsting. I dag är Stockholm det enda landsting som betalar till utjämningssystemet. Redan nästa år kommer vi att betala 2 miljarder kronor i utjämningsskatt till andra landsting och regioner. Sverige måste tillåtas att växa genom att fler kommer i arbete och betalar skatt – inte genom att flytta runt skatteintäkter mellan länen.

Statsbidrag utgör bara en bråkdel av intäkterna för landsting och regioner. Det är genom ekonomisk tillväxt och fler i arbete som de verkliga tillskotten kommer. Men tillväxten är hotad, inte bara av skattehöjningar. Det främsta hindret för tillväxt i såväl Stockholmsregionen som i andra storstadsregioner är en illa fungerande bostadsmarknad. Mot bättre vetande försämrar regeringens subventions- och krångelpolitik förutsättningarna för fler bostäder.

Subventioner ges till fastighetsägare som har misskött sitt bestånd och arbetskraft och investeringar går till renoveringar i stället för nya bostäder. Allt detta gör att bostadsbristen kommer att kvarstå eller öka – och att Sveriges tidigare så spinnande tillväxtmotor mycket snart kommer att börja hacka.

Det våra landsting och regioner behöver är en regering som tar ansvar. Istället har vi fått en regering som är passiv - eller rent av försämrar situationen. Därför är talet om miljardsatsning på landstingen provocerande. I själva verket är regeringens budgetförslag bara ytterligare ett tecken på de rödgrönas tillväxtfientliga politik.

Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd (M) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev