tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sveriges gubbkommuner

Publicerad: 11 september 2013, 10:18

Ks-ordförande har alltid varit en man i följande kommuner och för närvarande sitter dessa män på posten: Åke Hammarstedt, Bromölla, Per Ödman, Kungsbacka, Olle Ytterberg, Arboga, Håkan Algotsson, Torsås, Ola Persson, Sunne, Anders Ceder, Lindes

Var tredje kommun har aldrig haft en kvinnlig ordförande i toppen. Det visar en undersökning som Dagens Samhälle gjort. ”Nu krävs feministiskt gräsrots­arbete!”, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).


Där den yttersta makten finns är jämställdheten långt borta. Alla 290 kommuner har haft män som kommunstyrelsens ordförande. Men 92 kommuner har aldrig letts av en kvinna.

Dagens Samhälle har grans­kat könsfördelningen på topposten från kommunreformen i början av 1970-talet fram till i dag. Det är en post somblivit allt tyngre och viktigare med åren, enligt forskare.

På 70-talet leddes bara en handfull kommuner av kvinnor. Just nu, med ett år kvar till valet, är det drygt 90. Det rör på sig, men långsamt. Ännu år 2013 framstår mannen som norm när det handlar om de ledande uppdragen.

Bilden förstärks när DS nu kan visa att närmare hundra kommuner ännu inte haft en enda kvinna på den tyngsta posten som ks-ordförande.

Mansbastionerna finns både bland stora och små kommuner och i såväl röda som blå fästen. I ett enda län har samtliga kommuner letts av en kvinna: Jämtland. Också i Gävleborg, Uppsala län och Norrbotten har kvinnor varit framträdande.

Högst andel kommuner som enbart sett män på toppen finns i Halland, Västra Götaland, Västerbotten och Jönköpings län.

Eskilstuna, som alltid styrts av S, är med sina nästan 100 000 invånare den största kommunen som aldrig haft en kvinna högst upp.

– Det är en plump i protokollet, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

När han inför förra valet fick frågan om att bli den nya S-ledaren svarade han valberedningen:

– Ja, det kan jag ställa upp på. Men jag hoppas att ni är medvetna om att det finns ett jättestort bekymmer, och det är det faktum att jag borde vara en tjej. Det är dags för det nu.

Han fick svaret att valberedningen höll med, men att de ändå ställde frågan till honom.

Dagens Samhälles granskning visar att femton kommuner med över 50 000 invånare hör till gruppen med enbart manliga ks-ordförande sedan tidigt 70-tal.

En av dem är Växjö. Där har Bo Frank (M) suttit i toppen i tio år och siktar på minst en mandatperiod till.

– Man måste se till hela ledningsstrukturen. Majoriteten av toppcheferna och flera nämndordförande är kvinnor. Så det är synnerligen jämställt i Växjö!

Oppositionsrådet Charlotta Svanberg (S) är av en annan mening. Hon konstaterar att de fyra ledande företrädarna för alliansen är män, medan oppositionen leds av tre kvinnor.

– Det är en oerhört viktig fråga att få en kvinna på den tyngsta maktposten. Kvinnor och män har olika sätt att leda, det blir en skillnad i klimat.

I Borlänge är läget det omvända rent politiskt. S styr, M är i opposition. Men precis som i Växjö har kommunen aldrig haft en kvinna på den ledande posten.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) pekar på Borlänges prägel av traditionell industriort med tungt fackligt inflytande och ”en traditionellt manlig miljö”. Han konstaterar att kommunen ändå haft många starka kvinnor, bland annat som företrädare i riksdagen.

– Men just nu är det två gubbtjyvar i 55-årsåldern som styr – Peter Hultqvist i riksdagen (tidigare ks-ordförande) och jag här.

I likhet med Bo Frank i Växjö pekar Jan Bohman på kvinnliga chefer och nämndordförande. Och han har en egen strategi som ordförande.

– Man får försöka ha ett genustänk i sitt ledarskap. Man måste tänka på hur man beter sig och fråga sig om det är grabbigt.

Oppositionsrådet Ulla Olsson (M) ser en enkel förklaring till att det varit en man på toppen så länge i Borlänge: S har alltid styrt. Själv har hon varit oppositionsråd sedan 2001.

– Jag tycker att mansdominansen märktes mer förr. De flesta tjänstemännen i kommunen är kvinnor.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) beklagar det mönster som framträder i DS undersökning.

– Politiken är tyvärr ingen jämställd frizon. Vi har lång väg kvar att gå på många fält.

Hon påpekar att kvinnor är överrepresenterade bland avhopparna från kommunpolitiken och framhåller att bristen på jämställdhet i familjen påverkar kvinnors möjligheter att vara aktiva politiker.

– Det är viktigt med feministiskt gräsrotsarbete! Vi måste tänka strategiskt med jämställdhetsglasögonen på.

Med ett år kvar till valet börjar nu partiernas arbete med att komponera listor och bestämma vilka namn som ska placeras i topp.

– Varannan damernas bör också gälla varannan kvinna som toppnamn på listan, uppmanar Birgitta Ohlsson.

Magnus Wrede, mw@dagenssamhalle.se
Johan Delby,
jd@dagenssamhalle.se

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev