Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sveriges 54 superkommuner

Publicerad: 4 september 2013, 08:47

Solna har vuxit mest av superväxarna under tioårsperioden, från 57 600 till 71 300 invånare. Tillväxten är jämnt fördelad över födslar, inflyttning och invandring. På bilden ser vi Karlbergs slott.

Befolkningstillväxt är alla kommunpolitikers dröm. Men bara 54 kommuner kvalificerar sig som superkommuner. De växer på alla sätt en kommun kan växa och har ökat antalet invånare över rikssnittet och utan avbrott de senaste tio åren.


Superkommunerna är de svenska kommuner som på tio år har ökat sin befolkning mer än riket som helhet (över 7 procent) och där det dessutom varit fler som invandrat än som utvandrat, fler som fötts än som dött och fler som flyttat in från andra delar av Sverige än som flyttat ut.

Ytterligare 25 kommuner har växt vartenda år det senaste decenniet, men bland dem finns kommuner med negativt flyttnetto eller födelseunderskott. Göteborg och Malmö är exempel på kommuner som växt under tio år, men där det varit fler inrikes utflyttningar än inflyttningar.

Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat genomgår Sverige Europas snabbaste urbanisering och de flesta av snabbväxarna ligger i storstadslänen Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

Tre av de extrema tillväxtkommunerna ligger vid havet i Halland, de övriga är oftast högskoleorter. Men bland superväxarna finns också mer överraskande Trosa, Kumla, Håbo och Enköping.

I Håbo är det framför allt de nyfödda som ökat på befolkningen, medan Trosa, Kumla och Enköping har en stor inflyttning från andra kommuner.

Trosa har nu 11 500 invånare, tusen fler än för tio år sedan.

– De som flyttar hit är oftast i förvärvsaktiv ålder och många har små barn, säger Trosas kommunchef Johan Sandlund.

För kommunen har den stora utmaningen varit att de nya invånarna behöver förskolor, skolor, bostäder och bra kommunikationer.

– Vi har haft höga investeringsnivåer, men ändå lyckats hålla ekonomin i balans, säger Johan Sandlund.

I Håbo är invånarna unga och föder många barn. Befolkningen har på tio år ökat med 2 000 personer, varav två tredjedelar är bebisar. ”Bara positivt”, tycker kommunstyrelsens ordförande Agneta Hägglund (S), som planerar nya förskolor och välkomnar barnfamiljer som flyttar från Stockholms län.

– Här är det nära till större städer, Mälaren och till världen. Arlanda är inte långt bort, säger Agneta Hägglund.

Vinnarna i tillväxtligan är ofta små kommuner som ligger nära större städer. För Kumla är närheten till Örebro avgörande. Många flyttar till Kumla på grund av lägre tomtpriser och lägre kommunalskatt, men pendlar till arbetet i Örebro.

På tio år har kommunen vuxit med 1600 personer till 21 000 invånare, men siktar högre. År 2025 ska det bo 25 000 personer i Kumla, är målet. Så det byggs bostäder, förskolor, resecentrum och badhus.

Kommunstyrelsens vice ordförande Annica Moberg (S) säger att kommunen hela tiden planerar för fler invånare.

– 25 000 invånare är en vision vi jobbar för, men om vi når dit år 2030 i stället är det inget misslyckande, säger hon.

Men vanligtvis flyttar svenskarna inte från en kommun till en annan. När Statistiska centralbyrån granskade flyttmönstren år 2011 visade det sig att de flesta som flyttat under året inte hade korsat kommungränsen.

Och även om det blivit vanligare att flytta till ett annat län så bor tre fjärdedelar av de svenskar som fötts i Sverige i det län där de föddes.

Det län som flest flyttar till är förstås det största, Stockholms län. Dit flyttade förra året 39 000 personer från and­ra delar av Sverige. Men nettotillskottet blev bara 5 000 personer, eftersom 34 000 flyttade ut.

Länets befolkningsökning på 35 500 invånare förra året beror till stor del på invandring (17 000) och födelseöverskott (13 500).

Invandringen är den främsta orsaken till att Sveriges befolkning vuxit med drygt 600 000 personer under tio år. Samtliga svenska kommuner, utom en, har haft fler invandrare än utvandrare. Bara från Haparanda är det fler som flyttat utomlands än flyttat in från andra länder

Bland invandrarna finns både flyktingar, EU-medborgare som arbetar i Sverige och svenska medborgare

som flyttar hem från utlandet.

23 kommuner som ökat sin befolkning mellan 2003 och 2012 skulle inte ha gjort det utan invandringen. För i dessa kommuner är det fler som dör än som föds och fler som flyttar till andra delar av Sverige än som flyttar in från andra kommuner.

Flyttströmmarna inom landet går bort från två tredjedelar av kommunerna och in till 107 kommuner, främst i storstadsområdena. Stockholms stad har på tio år ökat sin befolkning med 123 000 personer, varav 58 000 är invandrade, 53 000 nyfödda och 12 000 inrikes inflyttade. Totalt har 442 000 personer flyttat till Stockholm det senaste decenniet, men 430 000 har under samma tid flyttat därifrån.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev