tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sverige förtjänar bättre än en anpassning till SD:s agenda

Sverige på väg mot ett nytt politiskt landskap. När riksdagen i dag startar det nya arbetsåret är stödet för en blocköverskridande regering starkt, och över 100 kommuner och landsting har redan visat att det fungerar.

Publicerad: 12 september 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Enade mot dem som vill minska mångfalden står, enligt debattörerna, en bred mittfåra. Foto: Michael Erhardsson/ Mostphotos


Ämnen i artikeln:

KommunerRegeringen

Den gamla blockgränsen lever mer i politikers än i medborgarnas syn på verkligheten. Den viktigaste av politikens nya frontlinjer går mot dem som vill minska mångfald och som propagerar för nationalism baserad på etnisk renhet. Enade mot dessa ideologier står partierna i en bred mittfåra av svensk politik. De förenas i sin strävan att minska skillnaderna mellan människors livsmöjligheter, grundläggande trygghet och möjligheter att leva i hållbara sammanhang.

De har samtidigt olika synsätt på viktiga frågor, främst statens och offentliga institutioners roller i förhållande till enskilda människors och civilsamhällets roller. Dessa skillnader är viktiga men hanterbara.

Trots detta präglas politiken i Sverige idag av splittring och handlingsförlamning. Alliansen är splittrad i synen på nationalism och batonglösningar på samhällsproblem. Frontlinjen går i själva verket rakt igenom Moderaterna, som enligt den avgående partiledaren ägnar sig åt självskadebeteende. Socialdemokraterna bär emellertid också på starka inre spänningar och konflikter, inte minst mellan folkrörelsedelen och en mer statskramande socialdemokrati av betongkaraktär. Framförallt präglas dock svensk politik av att regeringen inte får igenom ett enda förslag utan stöd från C, L, M, KD eller SD.

Man kanske skulle kunna tro att vi gläds åt detta. Det gör vi inte. Sverige behöver en reformagenda inom lång rad områden, baserad på det som egentligen stöds inom en bred mittfåra i politiken. Några av de viktigaste områdena som kräver reformer är:

Skolan, som präglas av segregation och av att ekonomin blivit mål och bildning i bästa fall finns kvar som medel.
Hälso- och sjukvården, som har stora problem med bland annat köer, personalbrist och dålig arbetsmiljö.
Arbetsmarknaden, som är alltför stel och har på tok för höga trösklar för unga, nyanlända och outbildade.
Integrationspolitiken, som präglas av fokus på det som är trasigt istället för på alla de människor och sociala miljöer som fungerar, även i utsatta områden.
Regionalpolitiken, som bland mycket annat lider av ett skattesystem där värden som skapas i regionerna beskattas i Stockholm, vilket kraftigt beskär regionernas möjligheter att äga sin egen framtid.

Splittringen inom S och M, liksom rädslan för att kliva över en blockgräns som spelat ut sin ideologiska roll för länge sedan, förlamar rikspolitiken och stoppar reformer. Som centerpartister gläds vi givetvis ödmjukt över partiets opinionssiffror just nu. Det franska exemplet visar att invånarna kan tröttna på såväl nationalistisk populism som allt idéfattigare socialdemokrater och högerpartier till den grad att de väljer en politisk kraft i politikens mittfåra. Det franska exemplet visar också att det kanske inte är helt omöjligt att en reforminriktad majoritetsregering kan bildas nästa höst utan S och M. Som medborgare är vi ändå mest av allt bekymrade över att nuvarande handlingsförlamning riskerar fortsätta efter valet 2018 och ända fram till 2022.

Stödet i opinionen för en blocköverskridande regering är starkt och inte alls förvånande. Inte minst mot bakgrund av de över 100 blocköverskridande styren i landets kommuner och landsting och som beskrevs i förra numret av Dagens Samhälle. De som bor i Sverige och som ska bo här i framtiden förtjänar bättre än den handlingsförlamning och anpassning till SD:s politiska agenda som alldeles för mycket tillåts prägla svensk politik idag.

Lars Vikinge, kommunfullmäktigeledamot (C) Linköping

Gösta Gustavsson, kommunfullmäktigeledamot (C) Linköping

Anders Monemar, ersättare (C) regionfullmäktige Östergötland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KommunerRegeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev