Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Svenska kommuner bör säga nej till Nordstream 2

Nordstream har via konsortium långt framgångna planer på att lägga ytterligare en gasledning genom Östersjön. Det skulle stärka ryska Gazproms monopolliknande ställning betydligt, vilket förändrar EU:s energimarknad och säkerhetsläge. Detta bör Sverige motsätta sig på alla nivåer. Tvekar regeringen måste Gotland och Karlshamn ta sitt ansvar och säga nej, skriver fyra M-politiker.

Publicerad: 21 september 2016, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Traditionen att stänga av gaskranarna är välbekant rysk säkerhetspolitik, skriver debattörerna.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

EnergipolitikEUSäkerhetSäkerhetspolitik

För oss är det tydligt att det planerade bygget strider mot EU:s energiunion. Den ryska traditionen av att stänga av gaskranarna som en del i sin säkerhetspolitik är känd. Lägg därtill att Ukraina, där Krim redan annekterats, riskerar gå miste om viktiga transferavgifter när gastransporter flyttar till Östersjön. Trots detta agerar EU saktfärdigt.

I detta läge, där varken EU eller regeringen talar klarspråk om den nya gasledningens effekter, finns få möjligheter att stoppa projektet. Samtidigt är det tydligt att ledningen inte kan byggas utan en betydande infrastruktur på svensk mark för att distribuera material.

Det finns idag två hamnar som är möjliga kandidater till ett sådant projekt. De ligger på Gotland och i Karlshamn. Under hösten och våren kommer kommunfullmäktige på Gotland att behandla frågan om hur uthyrning av kajplats och uppställning skall genomföras. I Karlshamn har s-majoriteten överlåtit frågan till det kommunalägda hamnbolaget, medan moderatföreträdarna anser att frågan ska avgöras av fullmäktige. En ståndpunkt vi står bakom. Vår gemensamma och tydliga signal till beslutsfattarna i båda kommunerna är att de bör säga nej.

I ett läge där EU inte sätter ned foten mot överträdelser som görs inom unionen bör alla påverkade parter ta till orda. Den svenska regeringen med Stefan Löfven i spetsen har varnats gång på gång. När den amerikanska vicepresidenten Joe Biden besökte Sverige och framförde kritik, var det officiella uttalandet från statsministern ”jag ser med en viss oro på det här projektet”. Det är otillräckligt.

Trots detta ser vi inte några krafttag från regeringen att sätta stopp för planerna. Varken genom att säga nej till det ryska, statliga företagets användande av svensk ekonomisk zon eller genom att tillsammans med baltländerna tillskriva EU-kommissionen.

Den gemensamma marknaden är en hörnsten i det europeiska samarbetet. EU-medlemsstaterna utvecklas gemensamt av att handla med varandra, vilket är positivt. Därför är det också naturligt att EU:s energipolitik syftar till att minska beroendet av en enskild leverantör. Att Gazprom idag äger mer än en fjärdedel av marknaden bör få varningsklockorna att ringa när en ny storskalig gasledning planeras.

Blir den nya gasledningen verklighet stärks Gazproms redan monopolliknande ställning betydligt, vilket förändrar Europeiska Unionens energimarknad och säkerhetsläge. Dessutom släpps den ryska regeringen återigen rätt in på bakgården till två av Sveriges mest känsliga, militära landområden i en tid av ett betydligt försämrad säkerhetsläge i Östersjöregionen. Försvarsmaktens nytagna beslut att åter införa permanent militär närvaro på Gotland borde tala sitt tydliga språk om allvaret i situationen.

Sverige bör motsätta sig Nordstream 2 på alla nivåer. När EU tystnar och regeringen tvekar, är den sista möjligheten att Gotland och Karlshamn säger nej till projektet. Det är ett ansvar kommunerna bör ta.

Jesper Skalberg Karlsson (M), riksdagsledamot Gotland

Annicka Engblom, riksdagsledamot Blekinge

Simon Härenstam (M), gruppledare Region Gotland

Magnus Gärdebring (M), oppositionsråd Karlshamns kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev