söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Svårt för SD att skaffa sig lokala meriter

Publicerad: 18 januari 2017, 23:15

Partiledaren Jimmie Åkesson och SD:s invandringspolitik betyder än så länge mer än de renodlat lokala förslagen när de kommunala väljarna bestämmer sig, enligt forskarna. Foto: Jessica Gow/TT

Avståndet till de andra partierna minskar. Men isoleringen av SD i kommunerna gör att rikspolitiken fortsätter att dominera när lokala väljare bestämmer sig.


Så kan synpunkter från tre statsvetare sammanfattas. Den rad av mycket lokala SD-motioner som DS granskning påvisat väger trots allt relativt lätt, är bedömningen.

– Rikspolitiken kommer att avgöra för de allra flesta. Jimmie Åkesson kommer nog att vara röstdragande också 2018, säger statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.

Han konstaterar att det är svårt för SD att profilera sig på kommunal nivå och skaffa sig lokala meriter så länge de andra partierna inte släpper fram dem till maktposter och inflytande.

– Ett politiskt isolerat SD har inte så många andra möjligheter än motioner och debatter. Annorlundaskapet handlar ju mycket om hur de andra partierna hanterar SD.

Samtidigt har Sverige­demokraterna lyckats förändra hela det politiska landskapet genom sina framgångar i valet 2014.

Rekordmånga blocköverskridande styren och rekordmånga minoritetsstyren bildades i kommunerna för att hålla SD utanför.

– Den informella roll som stöd för styrande minoriteter som SD har fått på några håll kan tolkas som steg mot en normalisering, säger David Karlsson, kommunforskare vid Göteborgs universitet.

– När flera etablerade partier reviderat sin flyktingpolitik blir ju också det faktiska politiska avståndet till SD mindre.

Men så länge SD står utan­för alla kommunstyren består partiets särställning, fastslår David Karlsson.

Att flykting- och invandringspolitiken är kittet som håller ihop SD bekräftas även av studier som gjorts. Där är samstämmigheten stor – medan en rejäl spridning av åsikter råder inom partiet i de flesta andra typer av frågor.

– Därför är det en större utmaning i SD än i andra partier att lokalt samlas kring gemensamma ståndpunkter om vård, skola och omsorg, säger David Karlsson.

Dagens Samhälles genomgång visar att flyktingrelaterade frågor toppar listan över ämnen för SD också på den kommunala nivån. Anders Sannerstedt i Lund tror att upplevda lokala sociala problem med koppling till invandring kan gynna SD.

Den allmänna misstron mot politiker är inte huvudskälet till sympatierna för SD. Det har valforskningsprofessor Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet slagit fast efter valet 2014.

Varken politikermisstro eller tillhörighet till någon speciell social grupp är det som främst ”triggar väljare att stödja SD”, fastslås i boken Svenska väljare (av Henrik Ekengren Oscarsson och Sören Holmberg): ”Det är motstånd mot flyktingmottagning och det mångkulturella samhället”. Det handlar om åsiktsröstning.

Lokala förslag om broddar, parkbänkar och bättre skyltning är inte utan betydelse, enligt forskarna.

– Men huvudsynpunkten är att det är Sverigedemokraterna på riksplanet som drar de stora skarorna till partiet också i kommunvalet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Läs mer: Här är SD:s politik i kommunerna

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev