Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Svårt att avgå vid rätt tillfälle”

Publicerad: 8 september 2020, 07:15

”Vart jag tar vägen nu vet jag faktiskt inte. Det enda jag vet är att jag tänker fortsätta bry mig och engagera mig. Att det på något sätt ska vara ett samhällsengagemang”, säger Lars Stjernkvist.

Foto: Norrköpings kommun

Lars Stjernkvist (S) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. ”Det här är något jag funderat på en längre tid men nu så hoppas jag att det var rätt tillfälle”, säger Lars Stjernkvist.


Ämnen i artikeln:

Politik

På morgonen gick Lars Stjernkvist (S), ut på Facebook och meddelade att han avgår som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

– Det är svårt att bli vald, det när ännu svårare att bli omvald  och det är hiskeligt svårt att avgå vid rätt tillfälle, säger Lars Stjernkvist till Dagens Samhälle.

– Det här är något som jag har funderat på en längre tid. Men jag blev försenad, först på grund av svåra förhandlingar om ny järnväg, sedan av pandemin. Men det här är rätt för socialdemokraterna i Norrköping, för Norrköping och jag hoppas att det är rätt för mig också.

När han ska sluta är ännu inte bestämt. Först ska partiet nominera en efterträdare.

Och vad han ska göra sedan har han inte bestämt.

– Jag är verkligen öppen för allt. Jag har vandrat lite ut och in i politiken, det har varit mycket politik i mitt liv. Men vart jag tar vägen nu vet jag faktiskt inte.

Lämnar du politiken?

– Det enda jag vet är att jag tänker fortsätta bry mig och engagera mig. Att det på något sätt ska vara ett samhällsengagemang. Det är ju ändå det som har varit den röda tråden i hela mitt liv.

Att du går ut med att du avgår just i dag, samma dag som Riksmötets öppnande väcker ju en del frågor?
– Ha, ha! Jag inser att timingen inte var den bästa. Det är lite genant faktiskt. Jag borde med min erfarenhet ha anat att just den här dagen inte var så bra för att avgå. Du är inte den första riksjournalisten som frågar om jag ska bli minister men nej, så är det inte.

Lars Stjernkvist (S) har varit riksdagsledamot mellan åren 1991–1998 och partisekreterare för Socialdemokraterna 1999–2004. Under åren 1998-2000 var han också generaldirektör för Integrationsverket.

2007 blev han kommunalråd i Norrköping och under de senaste tio åren haft uppdraget som kommunstyrelsens ordförande.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News