lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Superkommun i år? – 142 mätvärden avgör

Publicerad: 16 maj 2022, 10:57

Prisutdelning under Dagens Samhälles Stora Samhällsgala 2018. Då blev Varberg Årets Superkommun Småstad. Foto: robal

Det är sjunde gången som DS genomför Årets superkommun. Så utses vinnarna.

Ämnen i artikeln:

Årets SuperkommunerSenaste nyttSKR

Gustav Halth

gh@dagenssamhalle.se


Under årens lopp har kartläggningen över superkommunerna blivit alltmer ambitiös. Från början ingick 8 parametrar, numera ingår 142 mätvärden fördelat över 18 kategorier. 

Fokus ligger på det som faller under kommunernas ansvar, exempelvis skola, äldreomsorg och den kommunala ekonomin. Störst vikt läggs på det som kommunerna har egen rådighet över. 

En mer detaljerad beskrivning av hur vi räknat kommer att publiceras på vår hemsida inom kort. Kommunerna i vår rankning har liksom tidigare år delats in enligt SKR:s kommungruppsindelning. Detta för att kommunerna i så hög utsträckning som möjligt ska jämföras med liknande kommuner.

LÄS MER: De kan bli Årets superkommun 2022

Resultatet av beräkningarna säger mycket om hur läget i landet är, men någon exakt vetenskap är det inte och helt rättvist kan det aldrig bli. Även om man delar in landets kommuner i olika grupper och jämför dem inom dessa grupper, så har vissa fördelar som andra inte har. Det kan vara en närliggande storstad, en flygplats, en skidort eller något annat som lockar såväl invånare som investerare. Andra kommuner har en geografisk placering som gör att en majoritet av kommunens unga obönhörligen flyttar från kommunen direkt efter gymnasiet.

LÄS MER: Här är Årets Superkommuner 2021. 

På grund av den något ojämna spelplanen är det inte nödvändigtvis de politiker och tjänstemän vars kommuner placerar sig högt på listan som ska klappa sig själva mest på axeln. Inte heller ska en placering långt ned på listan tolkas som att kommunen utför ett undermåligt arbete. Vi som dagligen bevakar kommunal verksamhet vet att det ofta kan vara tvärtom.

För att premiera de kommuner som genom idogt arbete avancerat rejält på listan, men som på grund av omständigheter som är svåra att påverka aldrig kommer att hamna i topp, införde Dagens Samhälle i fjol utmärkelsen Årets raket. Titeln tillfaller den kommun som klättrat flest positioner.

För att den historiska jämförelsen ska bli relevant försöker vi att inte ändra alltför mycket i modellen från år till år, men förändringar är oundvikliga. Viss mätdata försvinner, annan relevant tillkommer. Till skillnad mot i fjol har vi i år tillgång till färsk skolstatistik, varför skolan återigen väger tungt i undersökningen.

Den 5 juli presenteras resultatet av årets undersökning under Almedalsveckan.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev