Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sundbyberg gör störst vinst

Publicerad: 22 augusti 2012, 09:39

Kommunkoncernernas samlade vinst 2011 föll till 15 miljarder kronor. Vinsten i de kommunala bolagen halverades. Starkaste resultat sett över de senaste fem åren gör Sundbyberg i kraft av försäljningar av mark och bostäder.


Kommunkoncernernas resultat är det lägsta på flera år. De kommunala bolagen har de senaste åren bidragit med 11–14 miljarder kronor till kommunkoncernernas överskott. Men 2011 halverades deras vinst och stannar vid 6 miljarder. En avgörande orsak är att Stockholm inte gjorde några stora vinster på utförsäljning av bostäder. På senare år har huvudstadens bostadsbolag annars snittat 5–7 miljarder i rea­vinster.

Dagens Samhälle har studerat resultaten i kommunkoncernerna de senaste fem åren, 2007 till 2011. Det har varit starka år för sektorn som helhet, vinsterna är i många kommuner mycket goda.

155 kommuner har ett snittresultat på över 1 000 kronor per invånare, vilket klart överstiger nivån för lagens krav på god ekonomisk hushållning. 230 kommuner når 500 kronor per invånare och åtminstone närkontakt med god ekonomisk hushållning.

Sundbyberg toppar listan med en koncernvinst på 9 085 kronor per invånare i snitt, motsvarande cirka 350 miljoner kronor per år. Bolagen står för två tredjedelar av överskottet. Till ytan är Sundbyberg landets minsta kommun. Det man tjänar pengar på är i hög grad det man har minst av. Yta. Mark i Sundbyberg har ökat kraftigt i värde och försäljning av exploateringsmark är en huvudorsak till kommunkoncernens stora vinster. Och pengarna behövs.

– Vi växer mest i landet befolkningsmässigt. Det innebär att vi nyproducerar skolor, förskolor och äldreboenden på löpande band. Vi behöver investera 200–300 miljoner om året, enorma pengar för en så pass liten kommun, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Befolkningsökningen är ingen slump. Den är mål. Knappa 40 000 invånare i dag ska bli 60 000 till 2023.
– Vi är också landets befolkningstätaste kommun. Och tätare ska vi bli! säger Jonas Nygren.

Den tätaste behöver bli tätare för att nå bättre balans. Stockholmsförorten Sundbyberg domineras hårt av hyreslägenheter. Det ger en befolkning med många ensamstående i skattebetalarålder. Men relativt andra har man färre barn och ungdomar som storkunder av kommunala verksamheter.

– Vi behöver få en bättre fördelning på befolkningen för att få bättre drift på våra verksamheter, säger Jonas Nygren.

Trots att få kommuner investerar så mycket som Sundbyberg per capita så är kommunen skuldfri.

– Vi är en rik kommun. Vi har ambitionen att klara våra nyinvesteringar genom exploateringsintäkter.

Sundbyberg hamnar i toppen av resultatlistan trots att verksamheterna bedrivs ganska dyrt. Jonas Nygren ser en risk i att kommuner i stark tillväxt inte har samma behov av att effektivisera som dem med vikande skatteunderlag.

– Vi klarar verksamheterna med de skattepengar vi har. Men om tio år kommer vi bara att ha nybyggda skolor och riskerar att hamna väldigt högt i lokalkostnad. Där måste vi hålla emot – men det är inte lätt att få förståelse för det när vi visar stora överskott, konstaterar han.

Reavinster är dominerande orsak till topplaceringarna också för Sollentuna, Stockholm, Upplands Väsby och Lidingö. I toppen är Skellefteå ett undantag. Här är det Skellefteå Kraft som ligger bakom topplaceringen – och vattnet återkommer år efter år hur mycket Skellefteå Kraft än säljer.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 28, 2012

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev