Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Suhonen har inte stora kunskaper om träd”

Vi som har planterat träd vet att det ibland tar ett tag innan de blommar. Lika lite som Rom byggdes på en dag så fixar man en trädlund, det tar tid.

Publicerad: 2 juni 2017, 12:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ulla Hamilton: ”Här är en aktuell bild av hur det ser ut i Skärholmen, till skillnad från den flera år gamla bild som illustrerade Suhonens krönika.”


Ämnen i artikeln:

MiljöBostadsbyggande

REPLIK Daniel Suhonen verkar ha problem med hur han ska kritisera New Public Management. I brist på annat kommer han då på att han i sin krönika i Dagens Samhälle kan raljera över att Alliansmajoriteten i Stockholm stad 2010 satte upp målet att det skulle planteras ett nytt träd för varje nybyggd bostad i Stockholm.

Som fd trafikborgarråd i Stockholm är jag stolt över den politik som vi bedrev för att göra staden grönare under den tid som jag var ansvarig i stadshuset 2006-2014. Vi planterade många nya träd i innerstaden, längs Hornsgatan, rustade upp Bysisparken, Strömparterren, träd längs S:t Eriksgatan, återplanterade snabbt nya pilar längs Norr Mälarstrand som ersättning för de som någon/några hade förgiftat, införde ett blomsterprogram för att bara nämna några exempel.

Suhonen försöker förlöjliga dessa ambitioner genom att raljera över att vi också ville skapa körsbärslundar runt om i staden, ofta längs med tråkiga asfalterade leder. För att riktigt understryka detta använder han sig av en bild som är flera år gammal och raljerar över att träden inte blommar till våren och att en stor del av träden inte kommer att överleva. Suhonen har uppenbarligen inte så stora kunskaper om träd.

Vi som har planterat träd vet att det ibland tar ett tag innan de blommar. Lika lite som Rom byggdes på en dag så fixar man en trädlund, det tar tid. Min förhoppning är att båda han och jag får leva och se när dessa lundar är fullt utvecklade om cirka 15-20 år. Om det inte skövlas på grund av bostadsbyggande, som skett på några ställen för att man ska leva upp till bostadsbyggnadsmålen (det kanske är ett mål som Suhonen också tycker är sovjetiskt…).

I min nuvarande roll som vd för Friskolorna får jag ofta debattera med Suhonen och därför blir jag inte förvånad över hans rallarsvingar. Hans inställning till friskolor är också väl kända. Även här kan jag stolt meddela att jag, uppenbarligen till skillnad från Suhonen, tycker att varje skolhuvudman har ett ansvar för att det finns ett systematiskt kvalitetsarbete på skolan som innebär att inga elever tappas bort.

I den delen är det uppenbart att det finns stora brister i de kommunala skolorna, där 85 procent av grundskoleeleverna går idag. Det är synd att inte Suhonen är intresserad av hur det går för eleverna utan bara är fokuserad på vinstfrågan. För min del kommer jag aldrig att upphöra att understryka vikten av att varje huvudman och varje skolledning har koll på att alla elever får det stöd som de behöver. Men det kanske också är ett sovjetiskt perspektiv i Suhonens ögon.

Ulla Hamilton, fd trafikborgarråd Stockholm, vd friskolornas riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MiljöBostadsbyggande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev