söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Subjektivt tyckande från SKL:s jurister

Oberoende och saklighet måste vara ledstjärnor för den offentliga sektorns experter. Detta är dessvärre inte vad som kommer till uttryck i en promemoria från SKL:s jurister, menar Tomas Högström (M).

Publicerad: 7 november 2016, 12:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SKL:s jurister har i en promemoria ställt sig på samma sida som anhängarna av en storregional reform. Tveksamt, menar debattören. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

RegionerRegionalpolitik

SKL:s jurister har i en promemoria ställt sig på samma sida som anhängarna av en storregional reform. På ytterst tveksamma grunder hävdar de att det finns flera skäl som talar emot att använda sig av folkomröstningsinstrumentet i indelningsfrågan. De skriver bland annat att: ”det finns en tveksamhet i kompetensfrågan; det är ytterst osäkert om det är kompetensenligt att besluta om en folkomröstning som rör indelningsfrågan” och att ”det tar lång tid att genomföra en folkomröstning”.

Regeringens utredare har föreslagit en Svealandsregion, vilken omfattar sex län och 64 kommuner. Jag menar att något som i praktiken innebär att lägga ner Landstinget Västmanland och överföra dess beslutskompetens till en församling som består av sex län är av mycket stor betydelse för invånarna i landstinget och att det enligt alla förarbeten och diskussioner som förts är en fråga av sådan betydelse att den ska underställas medborgarna.

Det är utan tvivel den viktigaste frågan under de senaste 50 åren som nu riskerar att avgöras utan att väljarna fått sig sitt. Jämför folkomröstningarna om medlemskap i Europeiska Unionen och euro-omröstningen. Ett landsting kan enligt min mening genomföra en folkomröstning i vilken fråga som helst så länge det går att visa att frågan är av ”stor betydelse”. Det är inte förbjudet.

SKL:s jurister har dessutom mage att hänvisa till att det skulle ta lång tid. De spelar medvetet med i rollspelet att allt måste vara på plats 1 januari 2019. Det går alldeles utmärkt att genomföra en folkomröstning i samband med valet 2018 men då innebär det att man måste flytta på startdatumet för ett eventuellt bildande av storregioner.

Uttrycket ”kostnaderna” säger en hel del. SKL:s jurister tycker att det blir för dyrt att folkomrösta. De verkar anse att kostnaden inte motsvarar samhällsnyttan. Det är subjektivt tyckande som inte har med lagtolkning att göra. Tyvärr så lånar man gärna ut namn och funktion till regionanhängarna. Det är inget som inger förtroende.

Det finns all anledning att ifrågasätta den partsinlaga som har som uppgift att jämna väg för en storregional reform som bildandet av en Monsterregion Svealand är.

Jag har sedan tidigare varnat för utredningsväsendets förfall. Det vi nu ser i form av skrivelsen från SKL:s jurister är ett ytterligare en bekräftelse på hur kvalitet och oberoende inom den offentliga sektorn eroderar. Som beslutsfattare måste vi kunna lita på den offentliga sektorns experters oberoende och saklighet. Annars riskerar vi att hamna i en situation där hela den administrativa ledningen byts ut vid maktskiften. Det är en utveckling som jag inte vill se. Skärpning!

Tomas Högström, oppositionsråd (M) Landstinget Västmanland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegionerRegionalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev