fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Styret i Hylte hotar med nyval – vill tvinga till sig majoritet

Publicerad: 9 november 2022, 12:54

Kommunstyrelsens ordförande i Hylte Ronny Löfquist (S) hotar med nyval. Foto: Hylte kommun, Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

Minska antalet ledamöter i nämnderna så att styret får majoritet. Annars krävs ett nyval. Beskedet från minoritetsstyret i Hylte ”för tankarna till despotiska ledare”, enligt oppositionen.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022Lokalpolitik

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det är infekterat i kommunpolitiken i Hylte, rapporterar Hallandsposten. Detta sedan det tillträdande minoritetsstyret bestående av S, V, L och lokala Kommunens väl i sin budget föreslagit ett minskat antal ledamöter i nämnderna. Något som skulle innebära att styret får majoritet i nämnderna. 

– Vi behöver få igenom vår budget och vi behöver kunna styra nämnderna. Anledningen att vi plockar in detta i budgeten är för att vi nu satsar allt på ett kort, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) till Hallandsposten. 

Om styret inte får som de vill varnar han för att det kan bli nyval i Hylte i vår. 

Oppositionen rasar mot förslaget om krympta nämnder och hotet om nyval. I ett pressmeddelande skriver C, M och KD att styrets agerande ”för tankarna till despotiska ledare”.

– Demokrati innebär samtal med andra. Inte att ta bort ledamöter från andra partier. Vi uppmanar i stället till samtal och samarbete för att lösa Hyltes utmaningar, säger Aurore Hempel (KD) till Hallandsposten. 

För att genomföra ett nyval måste två tredjedelar av fullmäktige rösta för det. Eftersom C, M och KD motsätter sig nyval behöver styret få med sig det största oppositionspartiet SD för att lyckas driva igenom det. 

LÄS MER: Karta: Drygt 270 styren klara

LÄS MER: För första gången på tolv år ställer KD upp i valet i Hylte.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev