Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Stympningen stoppas inte av överdrifter

Den offentliga debatten bör vara saklig - men i fallet med de könsstympade flickorna ser vi att somliga journalister snarare överdriver och sprider felaktigheter, svarar Sara Johnsdotter, professor med forskningsfokus på kvinnlig omskärelse.

Publicerad: 24 juni 2014, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KönsstympningBarnskyddBarnperspektivetEnsamkommande

REPLIK Journalisten Sakine Madon beskriver i krönikan Svik inte barnen som könsstympas i Dagens Samhälle 24 juni mig som en välmenande akademiker ”som står redo att förminska problem”.

Till skillnad från Sakine Madon anser jag att den offentliga debatten bör vara saklig och välgrundad, bland annat för att kunna motverka rasism. Att somliga journalister som Madon höftar, överdriver och underblåser felaktigheter skyddar inga somaliska flickor mot könsstympning.

Nyheten om de 60 könsstympade flickorna som ”upptäcktes” i Norrköping är ett bra exempel som illustrerar hur frågan ofta hanteras i Sverige.

Upptäckter av detta slag kan göras på vilken svensk skola som helst, där man tagit emot ett större antal somaliska familjer. Det är helt enkelt den bistra verkligheten att i stort sett alla flickor i Somalia omskärs. Uppgiften om ”30 stycken i samma skolklass” var falsk, då det rörde sig om ett informationsmöte dit flickor från hela skolan inbjudits att delta.

Vidare florerade uppgifter i etablerade medier om att det bland dessa flickor fanns många som fötts i Sverige. Det skulle i så fall bevisligen röra sig om brott, allvarliga brott. Denna uppgift har nu tagits tillbaka av de projektansvariga i Norrköping. Hade det varit sant skulle det ha varit sensationellt och en nyhet av det slag som verkligen var värd att fara runt i hela världens medier – vilket Norrköpingshistorien nu gjort. Ogrundad.

Det är en myt att det finns en utbredd ”tystnad” kring könsstympningsfrågan. Erfaren personal inom både vårdsektorn och skolhälsovården har arbetat metodiskt med denna fråga sedan mitten av 1990-talet.

Sedan finns det naturligtvis nyanställd personal som kan behöva utbildning och läras upp i rutinerna – men att framställa det som att tystnaden i frågan nu äntligen bryts är verklighetsförfalskning. Det är att underkänna det oerhört viktiga arbete som utförs och har utförts under många år inom skolor, landsting och kommuner.

Ja, Sakine Madon, frågan är viktig och måste ges fortsatt uppmärksamhet. Den kräver fortsatt kunskapsspridning och goda modeller för att ge dessa flickor den allra bästa vården och ett bra, respektfullt bemötande.

Vad de utsatta flickorna inte är betjänta av är journalister som med ett nonchalant förhållningssätt till fakta piskar upp stämningar.

Sara Johnsdotter, professor i medicinsk antropologi Malmö högskola

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev