torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Struntar MP i pensionärerna?

Miljöpartiets förslag om kortare arbetsvecka riskerar att leda till lägre pensioner för alla och mindre resurser till vård och omsorg i ett läge då utmaningarna är stora, skriver Karl Erik Olsson, ordförande SPF.

Publicerad: 4 juni 2014, 06:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VälfärdMiljöpartiet

Friår och 35-timmars arbetsvecka är några av Miljöpartiets hjärtefrågor som diskuterats flitigt de senaste dagarna då MP haft sin kongress. Och det är frågor som främst attraherar yngre väljare i storstäder, där MP som bekant har sitt största stöd. Det som däremot inte framkommit i debatten är vilka konsekvenser Miljöpartiets politik skulle få för den äldre generationen.

Det kan verka oskyldigt och ganska lockande med både friår och 35-timmars arbetsvecka för människor mitt-i-livet, särskilt om man ska få ihop livspusslet med familj, vänner och fritidsaktiviteter. Men det skulle sammantaget leda till betydligt färre människor som jobbar och då även färre antal arbetade timmar i landet. Det får i sin tur avsevärt negativa konsekvenser för både dagens och framtidens pensioner.

Pensionssystemet är uppbyggt på att ju fler som jobbar och ju fler arbetade timmar i ekonomin desto större sannolikhet att pensionsnivåerna växer. Med Miljöpartiets friår och kortare arbetsvecka är det högst troligt att pensionsinkomsterna för dagens pensionärer sjunker som följd av färre arbetade timmar och sämre tillväxt. Också framtidens pensionärer kan då räkna med lägre pensioner eftersom pensionsnivåerna bygger på hur mycket man arbetat och betalat in i pensionsrätter. Utfallet av MPs politik är alltså sannolikt lägre pensioner – för alla.

Det är också viktigt att komma ihåg att en annan väsentlig konsekvens är att färre arbetade timmar ger betydligt mindre intäkter till både statskassan och till kommuner och landsting. Beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst visar att det kan handla om minst 100 miljarder kronor i minskade resurser till välfärden. Vad skulle detta innebära för kvaliteten och tillgängligheten inom omsorgen av äldre?

Som bekant växer både antalet och andelen äldre i Sverige. Med ett kraftigt tapp för välfärdens resurser, som följd av Miljöpartiets ledighetspolitik med färre arbetade timmar, är det risk att äldreomsorg, sjukvård och hemtjänst får stå tillbaka ordentligt. Det räcker då inte att som MP komma med en miljonsatsning på äldreomsorgen i sin skuggbudget.

Särskilt inte som Sveriges Kommuner och Landsting beräknat att dels över 220.000 människor behöver anställas inom vård och omsorg fram till år 2023, dels förutspår ett möjligt underskott i välfärden på 200 miljarder kronor om drygt tjugo år. MP-förslagen om färre arbetade timmar löser knappast dessa utmaningar.

Att vi pensionärer utgör 26 procent av väljarkåren verkar ha gått Miljöpartiet helt förbi. Konsekvenserna av MP:s politik för den äldre generationen är sannolikt sänkta pensioner och minskade resurser till äldreomsorg, vård och hemtjänst. Har Miljöpartiet glömt att vi äldre finns?

Karl Erik Olsson, ordförande Sveriges Pensionärsförbund, SPF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VälfärdMiljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev