Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Straffa fuskarna istället för de rörelsehindrade

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholms stad genomför nu regeländringar som gör att de som följer reglerna och som verkligen behöver sina parkeringstillstånd drabbas. I stället borde Socialdemokraterna ta i med hårdhandskarna mot fusket.

Publicerad: 8 december 2016, 11:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Självklart måste vi komma åt personer som tar upp parkeringsplatser avsedda för personer med rörelsehinder, men att straffa dem som sköter sig är inte lösningen. \


Ämnen i artikeln:

StockholmModeraternaFunktionsnedsättningKriminalitet

Moderaterna vill driva på för effektivare kontroller och en enhetlig utformning av parkeringstillstånd för personer med rörelsehinder i syfte att försvåra förfalskningar. Problemet med falska parkeringstillstånd är utbrett såväl nationellt som inom EU. I landets huvudstad har den socialdemokratiskt ledda majoriteten aviserat att de vill komma åt det utbredda fusket med falska och stulna parkeringstillstånd genom att avgiftsbelägga parkeringsplatser för personer med rörelsehinder.

Flera andra kommuner i Sverige har också öppnat för en sådan lösning. Vi är oroade över utvecklingen då de beslutade förändringarna kommer att slå hårt mot dem som är i störst behov av bilen. Självklart måste vi komma åt personer som bryter mot lagen och tar upp parkeringsplatser som är avsedda för personer med rörelsehinder, men att straffa dem som sköter sig är inte lösningen.

Att det är svårt att kontrollera tillståndens giltighet är ett stort problem. I dag saknas det register över vilka tillstånd som utfärdats, såväl nationellt som internationellt. Dessutom varierar utseendet på tillstånden i de olika länderna. I vissa EU-länder, till exempel Polen, består tillståndet endast av en enkel pappersutskrift, vilket gör att de är väldigt enkla att förfalska. På grund av den omfattande handeln med stulna och falska parkeringstillstånd får personer med giltiga parkeringstillstånd svårare att hitta en parkeringsplats.

Det försämrar tillgängligheten och de rörelsehindrades möjligheter att få vardagen att fungera. Stockholm, landets huvudstad, ska inte enbart välkomna människor som klarar av sin vardag utan bil. Moderaterna anser att det ska vara möjligt att leva och verka i Stockholm också för dem som behöver bilen som hjälpmedel varje dag.

Sverige har varit pådrivande för ett EU-gemensamt regelverk för att parkeringsplatser för rörelsehindrade ska vara avgiftsfria i samtliga medlemsländer. För rörelsehindrade är bilen ett hjälpmedel och det är viktigt att även rörelsehindrade kan röra sig fritt inom EU. Därför blir det väldigt märkligt när Stockholms stad går emot den nationella linjen i denna fråga och agerar i precis motsatt riktning.

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholms stad genomför nu regeländringar som gör att de som följer reglerna och som verkligen behöver sina parkeringstillstånd drabbas. I stället borde Socialdemokraterna ta i med hårdhandskarna mot fusket och verka för att tillstånden utformas på ett sådant sätt att de blir svårare att förfalska och göra det lättare för förfalskningar att upptäcka. På det sättet kan vi motverka fusket utan att behöva inskränka rörelsehindrade personers möjlighet att röra sig fritt med bilen som hjälpmedel.

Cecilia Brinck, oppositionsborgarråd (M), gruppledare, utbildningsnämnden Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News