Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Stötta barn i familjer med missbruk även i jul

Många barn och unga känner oro inför julen då samhället stänger ned. I juletid är behoven extra stora och varje barn som inte upptäcks och får stöd och hjälp innebär ett misslyckande.

Publicerad: 23 december 2015, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nu i juletid är behoven extra stora och varje barn som inte upptäcks och får stöd och hjälp innebär ett misslyckande.


Ämnen i artikeln:

AlkoholSocialtjänstenBarnperspektivetKommuner

Jul är en tid som associerar till gemenskap och glädje. En högtid med ett flertal starka traditioner. Men för många barn och unga ser verkligheten annorlunda ut. Många hamnar i kläm när samhället stänger ner och frizonerna försvinner.

Ännu fler känner oro och obehag vid julfiranden där föräldrar och andra vuxna blir lite annorlunda, pratar lite högre eller luktar konstigt.

IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul pågår nu under december och en stor del av kampanjen är att anordna hundratals aktiviteter runt om i Sverige under jullovet där barn och unga kan få en tillflykt som annars saknas när skolor och fritidsgårdar har stängt.

Våra insatser kan inte lösa allt, men det är en del i en större helhet. Här har samhället och framförallt kommunerna en viktig roll.

Varje år genomför Junis en riksomfattande undersökning av kommunernas insatser för barn som växer upp i en familj med missbruk. Resultatet från årets rapport visar att 10 procent av kommunerna inte hänvisar till någon stödverksamhet alls, vilket vi ser som helt oacceptabelt.

Även bland de som erbjuder stödverksamhet upplevs det som svårt att nå fram till de barn som behöver det. Här är det väldigt viktigt att utveckla fler samverkansformer, både inom kommunen, till exempel mellan skola, socialtjänst och fritid, men också med andra aktörer som landsting och ideell sektor.

Det här arbetet måste prioriteras och fortsätta utvecklas.

Nu i juletid är behoven extra stora och varje barn som inte upptäcks och får stöd och hjälp innebär ett misslyckande.

Inför varje jul får vår kampanj in berättelser från personer som anonymt delar med sig av sina upplevelser. Det här är ett utdrag från en av de berättelserna och visar på varför det är så viktigt att de här barnen har någonstans att vända sig och att någon finns där när samhället stänger ner.

”Min mamma försökte alltid göra allting så mysigt. När min bror och jag var små gick vi alltid på tå för att inte pappa skulle bli arg över någonting och bestraffa oss. Speciellt vid jul eftersom vi inte ville missa julklapparna och julmaten.

I slutändan slutade det alltid likadant. Pappa blev jättefull och jätteelak mot oss barn och mamma. Det blev bråk och jag och min bror försökte vara så osynliga som möjligt. Och jag tyckte hemskt synd om min mamma som försökte rädda upp det.”

För oss handlar det om att barnen, inte alkoholen, ska stå i fokus.

Det gäller på alla nivåer, från att vara en trygg och närvarande vuxen för de barn som ingår i ens julfirande, till att samhället och vi andra aktörer möjliggör frizoner och upptäcker de barn och unga som behöver stöd, inte minst under julen.

Johnny Mostacero, förbundsordförande, IOGT-NTO

Mona Örjes, ordförande för IOGT-NTOs juniorförbund, Junis

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev