onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Storregion fel väg att gå för länen i norr

Det krävs ingen storregion för att bättre kunna ta tillvara på strukturfonderna. Se bara på Jämtland, där en landstingsregion bildades 2015. Det är i vårt tycke det bästa alternativet, och bör tjäna som ett gott exempel för oss alla.

Publicerad: 30 mars 2016, 14:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De fyra nordligaste länen behöver inte gå samman i en storregion för att klara sig. Jämtland är ett bra exempel, där en landstingsregion bildades 2015. Foto: Robert Strandberg/Östersunds kommun


Ämnen i artikeln:

RegionerStörre regionerLandsbygdenRegionalpolitikGlesbygdLandsbygd

REPLIK Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog, skriver i Dagens Samhälle (17 mars) att hon kan tala länge om regionbildande i sin artikel där hon vurmar för storregion Norrland. Det är inget man betvivlar, men texten saknar i sig egentliga argument.

Artikeln tar avstamp i en problembeskrivning om svaga kommuner med geografiska utmaningar – men helt plötsligt ska landstingen som inbegriper de svaga kommunerna tävla mot de större aktörerna.

Första steget borde rimligtvis vara att se till att landstingen i deras nuvarande form inte blöder ekonomiskt, utan i stället först och främst blir trygga vårdgivare.

Britta Flinkfeldt menar att en mindre kommun behöver mer styrning. När kommunstyrelsens ordförande i en kommun vill att kommunen ska ha mer styrning så kan man fundera på vad hon vill åstadkomma som politiker på den orten.

Dessutom är det uppenbart att ett eventuellt regionsparlament kommer ha färre ledamöter från glesbygd i norr, på grund av de stora demografiskillnaderna mellan kust och inland.

Eftersom nära hälften av regionens befolkning dessutom bor i de fem största kommunerna är det lätt att räkna ut hur mandatfördelningen kommer att se ut. Artikelförfattarens Arjeplog kommer att få mycket svårt att hävda sig.

Den regionala utvecklingen och strukturfonderna kan administreras på flera sätt. Antingen genom länsstyrelser, genom regionalt samverkansorgan eller som i exemplet Jämtland där en landstingsregion bildades 2015. Det är i vårt tycke det bästa alternativet, och bör tjäna som ett gott exempel för oss alla.

Det krävs ingen storregion för att bättre kunna ta tillvara på strukturfonderna. När artikelförfattaren sedan diskuterar splittringar och svårigheter att samarbeta mellan de fyra nordligaste länen, så vill vi påminna om att vi har ett samverkansorgan i dag - Norrlandstingens regionförbund – dit visst ansvar flyttats.

Att förbättra ansvaret genom ett kommunalt samverkansorgan ser inte vi Sverigedemokrater som något problem. Detta ska emellertid inte blandas ihop med en ej folkligt förankrad storregion.

Vi är emot en storregion. Vi värnar om samhällskontraktet. Folkomröstning krävs innan en samhällsomvälvning av denna dignitet träder i kraft. Att försöka smyga in en sådan här ändring är inget annat än skamligt.

Robert Håkansson, distriktsordförande (SD) Norrbotten

Petter Nilsson, distriktsordförande (SD) Västerbotten

Lars Forsgren, gruppledare (SD) Vindelns kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev