Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Stockholm behöver ett maktskifte

Under Socialdemokraternas styre har hälften av Stockholms skolor gått med underskott, otryggheten har ökat i 12 av 14 stadsdelar och vissa utsatta områden har tre gånger så hög arbetslöshet som andra stadsdelar, skriver Anna König Jerlmyr (M).

Publicerad: 7 augusti 2018, 11:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StockholmPolisenTrygghetLärarbristEkonomi

Socialdemokraterna har under denna mandatperiod slarvat bort en högkonjunktur och slösat bort en skattehöjning. Samtidigt har otryggheten och utanförskapet ökat. Stockholm ska vara en stad som är lika för alla, där rättigheter, möjligheter och skyldigheter är vägledande.

Det finns ett Stockholm som toppar listor över världens främsta huvudstäder. En stad som kännetecknas av möjligheter och mångfald, där våra startup-företag tävlar med de i Silicon Valley. Men det finns också ett annat Stockholm. Det är ett Stockholm där kvinnor inte vågar sig ut på joggingtur om kvällen. Där inte ens hälften klarar skolan och där alltför många unga drabbas av psykisk ohälsa. Där föräldrar lämnar barnen på skolan men själva går hem för att de inte har ett jobb.

Därför är det min och Moderaternas starka vilja de kommande åren att stoppa framväxten av parallella samhällen, så att Stockholm blir möjligheternas stad för alla. Fyra områden är prioriterade:

Stockholm ska bli Europas tryggaste huvudstad. Vi behöver stärka polisen, staden behöver fler ordningsvakter och vi måste skapa bättre samverkan mellan socialtjänst, polis och skola för att gemensamt hjälpa unga ur en kriminell livsstil. Under det rödgrönrosa styret har stockholmare tvingats vänja sig vid vapenvåld, sexualbrott och tiggeri. Med rätt politisk vilja går utvecklingen att vända. Städer med snarlika problem som New York har lyckats. Nu är det Stockholms tur.

I Stockholm ska alla barn få en bra uppväxt och skolgång. Även om många barn och unga trivs i skolan så är det alltför många elever som känner sig otrygga eller har svårt att koncentrera sig på studierna i en stökig skolmiljö. Vi behöver förbättrad studiero och trygghet, vilket vi kan få genom att lärare och rektorer ställer krav. Trots att vi lever i en utpräglad kunskapsekonomi har Sverige och Stockholm tillåtits att halka efter. Starka och duktiga lärare är avgörande för att skolan ska fungera, men lärarbristen är stor. Vi måste arbeta för att stärka lärarna och låta lärarna vara just lärare.

I Stockholm ska alla kunna förverkliga sina drömmar. Stockholm ska vara en stad där alla – oavsett var du kommer ifrån – kan få en bra framtid. Här ska finnas förmågan att tillvarata varje människas potential och skapa lika möjligheter för alla att ha egen försörjning. Människor ska alltid mötas av höga förväntningar och aktivitet. Samtidigt ska det finnas tydliga krav på motprestation för dem som uppbär offentliga bidrag, egna ansträngningar och arbete kommer alltid att löna sig i Moderaternas Stockholm.

Stockholm ska ha ordning och reda i ekonomin. Den utveckling vi har sett sedan valet 2014, med höjda skatter, kraftigt ökad skuldsättning och slöseri med skattebetalarnas pengar, innebär att stockholmarna tvingas betala mer i skatt utan att välfärden har stärkts. Den utvecklingen lovar jag att bryta. Det är bara med robusta finanser som grund som välfärden får stabila förutsättningar och kan utvecklas för framtiden.

Under Socialdemokraternas styre har hälften av Stockholms skolor gått med underskott, otryggheten har ökat i 12 av 14 stadsdelar enligt Stockholms stads trygghetsmätning och vissa utsatta områden har tre gånger så hög arbetslöshet som andra stadsdelar.

Det här är oacceptabel. Det ska inte vara någon skillnad på var i Stockholm du bor, förutsättningarna och möjligheterna att lyckas ska vara desamma i hela staden. Stockholm behöver ett nytt ledarskap som snabbare tar tag i de problem vi har med otryggheten, utanförskapet och de bristande kunskaperna i skolan. Det behövs tydligare visioner för Stockholm.

Anna König Jerlmyr, finansborgarrådskandidat (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev