söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Staten måste hantera miljömålen bättre

Generaldirektörer för åtta myndigheter kritiserar kommunernas arbete med Sveriges miljömål, men i själva verket är det statens ansvarstagande som sviktar, skriver SKL i en replik.

Publicerad: 12 maj 2015, 12:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteKollektivtrafikSamhällsplaneringKlimatEnergieffektiviseringJordbruk

REPLIK till Miljömålen måste in i kommunala beslut (DS 7/5).

Viljan att lösa miljöproblemen är stor bland kommunerna. Fler än nio av tio kommuner har antagit egna miljömål eller ställt sig bakom nationella eller regionala mål. Det görs mycket lokalt för att målen ska nås, inte minst när det gäller att minska Sveriges klimatpåverkan. Men fortfarande kan och vill kommunerna göra ännu mer.

För att arbetet med Sveriges miljömål ska ge bättre resultat måste regering, riksdag och statliga myndigheter ta sitt ansvar. Det gör man inte i dag. Staten har bland annat backat från sitt ansvar att ge vägledning och att hantera målkonflikter – dessa konflikter får kommunerna hantera på egen hand i dag.

Målkonflikter uppstår till exempel när städer ska förtätas. Förtätning är bra bland annat bra för klimatet eftersom bilberoendet minskar. Men statens stränga bullerregler gör det svårt att bygga tätt och klimatsmart.

SKL ser gärna att myndigheterna bjuder in ledningen i kommunerna till dialog om hur arbetet mot miljömålen ska bli mer effektivt. Myndigheterna behöver lyssna till de behov kommunerna har för att de ska kunna göra ett bättre jobb. Både stat och kommun har ett ansvar för att skapa en hållbar miljöutveckling i Sverige.

Håkan Sörman, vd Sveriges Kommuner och Landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev