lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Stängda bibliotek till förvaltningsrätten

Publicerad: 28 september 2020, 09:26

Biblioteken och musikskolan hålls stängda tills kommunens tjänstemän kan visa att öppningen kan ske utan att ”innebära någon som helst ökad risk för samhällsspridning”.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Sölvesborgs beslut att stänga biblioteken och musikskolan på obestämd tid kan tas upp i förvaltningsrätten i Växjö.


Det var i mars som Rolf Berg fattade det första beslutet som ett så kallat ordförandebeslut efter att en enig krisledningsnämnd uttalat sig positivt till förslaget att stänga samtliga kommunala bibliotek, musikskolan och fritidsgårdar. Strax efter sommaren förlängdes beslutet av Rolf Berg. När det sedan skulle förlängas igen i augusti var nämnden inte enig längre.

Rolf Berg. Foto: Sverigedemokraterna Sölvesborg

– Jag har pratat med första och andre vice ordföranden, men de hade synpunkter, så jag fattade själv ett ordförandebeslut, sa Rolf Berg till BLT efter att han hade fattat det tredje beslutet.

Denna gången var beslutet att öppna fritidsgårdarna igen men att behålla biblioteken och musikskolan stängda på obestämd tid tills kommunens tjänstemän kunde visa att öppningen kunde ske utan att ”innebära någon som helst ökad risk för samhällsspridning”.

Nu har beslutet anmälts till förvaltningsrätten i Växjö som kan ta upp fallet nästa år. I anmälan skriver privatpersonen bland annat: ”Kan en så central och viktig verksamhet stängas ner på obestämd tid? Är det förenligt med kommunallagen att ett så omfattande beslut tas som ordförandebeslut utan att behandlas av ansvarig nämnd eller rent av i kommunfullmäktige?”

Enligt Svensk Biblioteksförening var det Sölvesborg, Trelleborg, Staffanstorp och Rättvik som stängde sina bibliotek med hänvisning till risk för smittspridning.

Pelle Sten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev