Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ställ krav på minskad antibiotikaanvändning!

Dagligvaruhandeln bidrar i arbetet mot antibiotikaresistens. Många utländska gårdar har exempelvis redan ställt om sin hantering av antibiotika för att leva upp till våra krav, skriver vd:n för Svensk Dagligvaruhandel Karin Brynell, med anledning av WHO:s antibiotikaresistensvecka.

Publicerad: 16 november 2018, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AntibiotikaLivsmedelEUUSAKommuner

Antibiotikaresistensen ökar i världen och är i dag ett verkligt hot mot folkhälsan. Minst 33 000 människor i Europa dör varje år till följd av antibiotikaresistenta bakterier som inte kan behandlas av antibiotika. Dagligvaruhandelsaktörerna i Sverige vill bidra i kampen, i de delar där vi kan göra skillnad.

Att äta en bit kött från ett djur som behandlats med antibiotika innebär inte att man får i sig rester av antibiotika, vilket tyvärr är en vanlig missuppfattning. Att producenter märker produkter med antibiotikafritt är därför både vilseledande och onödigt. Problemet är i stället att antibiotika används i onödan och i en sådan omfattning vid djuruppfödning att de bakterier som vi människor kan drabbas av inte längre reagerar på de antibiotikasorter som finns.

Sverige införde redan 1986 ett förbud mot antibiotika som tillväxtfrämjande medicinering vid djuruppfödning. Det har bidragit till att antibiotikaanvändningen till djur i dag är bland de lägsta inom EU och enbart sker för medicinska behov.

Även om svenska bönder är bland de bästa i världen när det gäller ansvarsfull antibiotikaanvändning, kan inte livsmedelsbranschen i Sverige luta sig tillbaka. Problemet är globalt och vi importerar kött från andra länder. Dessvärre kan vi inte lita på att djuruppfödare i andra länder gör som svenska bönder. På gårdar inom EU förekommer det fortfarande att djuren ges antibiotika i foder i förebyggande syfte för att undvika att de blir sjuka.

På gårdar i USA ges dessutom antibiotika till djur i tillväxtfrämjande syfte.  Den höga antibiotikaanvändningen inom EU är anmärkningsvärd eftersom det redan för drygt tio år sedan beslutades om en lag med samma innebörd som den svenska. Antibiotika skulle enbart användas i medicinskt syfte. Det är därför glädjande att EU-parlamentet nyligen satte ned foten och bestämde att det inte får förekomma efter 2021.

Dagligvaruhandeln i Sverige har inlett ett arbete för att bidra i arbetet mot antibiotikaresistens. Sedan nästan tre år tillbaka har vi en branschöverenskommelse som ställer krav på utländska leverantörer av färskt kött till våra egna märkesvaror. Bland annat kräver vi att antibiotika inte ska användas i förebyggande syfte och att det ska vara ordning och reda i dokumentationen.

Sedan branschöverenskommelsen slöts har vi haft fruktsamma diskussioner med leverantörer inom och utanför EU. Vi upplever att många utländska gårdar har ställt om sin hantering av antibiotika för att leva upp till våra krav. Förhoppningsvis leder det till att fler väljer att göra detsamma. Vi arbetar nu också med att hitta fler svenska alternativ till produkter där det är svårt att hitta producenter som är ansvarstagande när det gäller antibiotikaanvändningen.

Det är viktigt att det ställs minst samma krav på det kött som används på restauranger och i offentliga verksamheter, som inom dagligvaruhandeln. Vi uppmanar kommuner och landsting som inte redan gör det att börja ställa tydliga krav vid inköp av kött. När vi har en regering på plats förutsätter vi att den också prioriterar frågan om minskad antibiotikaanvändning och att driva den vidare inom EU.

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev