söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ställ inte utsatta grupper mot varandra

Det finns många i vårt samhälle nu som är i behov av stöd och hjälp. Världen är inte en vacker och trevlig plats för alla och det blir vi påminda om dagligen. Det är en medmänsklig utmaning, men den är långt ifrån omöjlig, skriver Joakim Månsson Bengtsson, ordförande i Hjälp tiggare i Lund och Alireza Ahmadi, initiativtagare till Ensamkommandes förbund och själv ensamkommande flyktingbarn.

Publicerad: 23 oktober 2015, 04:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tillsammans kan vi skapa en medmänsklig värld där rädsla blir till trygghet.


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeFlyktingbarnHemlöshetAsylsökandeFattigdom

Hemlösa medborgare, papperslösa, utsatta EU-medborgare, asylsökande och flyktingar. Det finns många i vårt samhälle nu som är i behov av stöd och hjälp. Världen är inte en vacker och trevlig plats för alla och det blir vi påminda om dagligen.

Utsatta EU-medborgare som tvingas (på grund av fattigdom och flera hundra år av diskriminering) tigga, spela musik eller sälja tidningar för sin överlevnad, hemlösa svenska medborgare som till största del inte omfattas av exempelvis ”Bostad först” utan sitter fast i trappstegs-modellen som inte alls fungerar lika väl, papperslösa som tvingas gömma sig för sin fortsatta vistelse i Sverige, flyktingar och asylsökande som behöver hjälp med att få sina skäl prövade, någonstans att bo och grundläggande mänskliga rättigheter tillfredsställda.

Det är en stor kvantitet människor jämfört med hur en perfekt värld skulle se ut men i jämförelse med antalet människor i Sverige som lever drägliga liv är det en medmänsklig utmaning som är långt ifrån omöjlig. Det är dessutom en bråkdel av världens flyktingar som söker sig till Europa och vidare till Sverige.

Vi som skriver denna artikel kommer från två olika håll men fördes samman i vår strävan efter en bättre värld. Den är möjlig, vi har sett den, och den upprätthålls av alla de medmänskliga individer som bistår de av oss som befinner sig i nöd. Både för flyende ensamkommande barn och för utsatta EU-medborgare finns ett otroligt stort engagemang. Som dessutom växer.

Vi har träffat 100-tals medmänniskor som tillsammans med de i nöd skapar en medmänsklig värld det vill säga en bra värld. Där blir rädsla till trygghet, hopplöshet till hopp. Den ömsesidiga tilliten växer fram och ensamheten krossas när vänskaper frodas och ens mänskliga rättigheter äntligen blir uppfyllda. Det sker när ideella arbetar tillsammans med kommuner, regioner/landsting och staten.

Denna föredömliga utveckling är endast möjlig eftersom vi inte sätter utsatta grupper och individer som befinner sig i nöd och behöver stöd emot varandra. Vi har sett att medmänniskor kan arbeta tillsammans på en bred front för att den bättre världen som vi eftersträvar ska upplevas av så många som möjligt. Vi är tillräckligt många som kan kämpa för, stötta och arbeta med utsatta samhällsmedborgare (vare sig en är besökare, papperslös eller inne i asylsökningssystemet).

Med det sagt behövs fler. Fler volontärer, fler initiativ och fler medmänniskor som gör konkreta insatser. Vi ställer båda upp som kontaktpersoner om det finns någon som känner att den vill göra slag i saken och engagera sig praktiskt. Tills dess vill vi gärna poängtera vår tacksamhet över att vi fortsätter att inte sätta utsatta grupper mot varandra utan arbetar tillsammans mot samma mål. För en mer medmänsklig och bättre värld.

Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal.

Alireza Ahmadi, initiativtagare Ensamkommandes förbund, som själv var ensamkommande flyktingbarn

Joakim Månsson Bengtsson, ordförande, Hjälp tiggare i Lund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev