fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

"Staffanstorp gjorde fel val"

Publicerad: 2 juli 2019, 08:36

Foto: PETER HOLGERSSON/BILDBYRÅN

När Ulf Kristersson frågades ut av Dagens Samhälle ville han helst inte prata om de kommuner där M styr med SD.

Ämnen i artikeln:

PolitikUlf Kristersson

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


På Moderaternas dag under Almedalsveckan presenterade partiet flera förslag på integrationsområdet. Det handlade bland annat om att begränsa rätten till tolkhjälp och att kräva kunskaper i svenska för permanent uppehållstillstånd.

– Integration är den absolut största och mest akuta frågan vi har nu. Språket är en så otroligt gemenskapsskapande fråga. Om människor pratar svenska i Sverige kan man överbrygga många andra skillnader. Vi har systematiskt underskattat svenska språkets betydelse i flera decennier, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson när han intervjuades av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

När han fick frågor om den senaste tidens skjutningar och gängvåld fortsatte han att prata om integration. Och kopplade ihop gängvåld med den generösare anhöriginvandring som regeringen beslutat om med stöd av alla partier utom Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Vi har en migrationssituation där man nu ökar anhöriginvandringen som om vi inte hade några integrationsproblem. Då har regeringen förlorat greppet över utvecklingen i landet.

Han anklagade regeringen för att vara för passiv inför gängvåldet.

– Regeringen vill inte införa skärpta straff för de gängkriminella, de vill inte införa rätt att visitera, de vill inte ha fler kameror. Det är så många saker där den här regeringen antingen säger nej eller mycket motvilligt tre år senare accepterar att det trots allt måste göras, sade Ulf Kristersson.

När de kommuner där Moderaterna styr tillsammans med Sverigedemokraterna kom upp ilsknade moderatledaren till.

– Det är väldigt få kommuner som ni ägnar oändlig uppmärksamhet åt. Jag tycker att det här är en dans runt ett spöke, sade han bland annat.

Sedan trasslade han in sig i ett resonemang om Centerpartiet när han hävdade att C är med och styr i tre av de kommuner där M styr med SD. Detta stämmer inte och när Dagens Samhälle efteråt frågar om en förklaring ber han att få återkomma. Beskedet blir sedan att han syftade på att Centerpartiet i några kommuner ingått i olika former av aktivt eller passivt samarbete med Sverigedemokraterna. Men Centerpartiet ingår inte i några styrande koalitioner tillsammans med Sverigedemokraterna som Moderaterna gör i Staffanstorp, Sölvesborg och Svalöv.

Ulf Kristersson betonade dock att han tyckte att partikamraterna i Staffanstorp gjorde fel när de valde att gå in i en koalition med SD.

– Min kritik mot Staffanstorp var att de kunde ha bildat en fungerande alliansmajoritet. Det hade i alla lägen varit mitt förstahandsalternativ. Där gjorde man ett aktivt val. Jag tycker att man gjorde fel val. De bestämmer själva.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev