lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Stabsläge sedan kommundirektören slutat – ”Absolut inte kaos”

Publicerad: 3 juni 2021, 10:37

Liselotte Grahn Elg (M), kommunstyrelsens ordförande i Håbo.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Håbo kommun gick upp i stabsläge när kommundirektören sjukskrev sig. Med flera höga tjänstemannaposter vakanta räknar kommunalrådet med att stabsläget gäller hela sommaren. ”En påfrestning, men ingen kris”, säger M-kommunalråd.

Ämnen i artikeln:

TjänstemänArbetsmiljöRekrytering

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


När kommundirektör Mattias Jonsgården blev sjukskriven i förra veckan gick Håbo kommuns ledningsgrupp upp i stabsläge och kommunledningsgruppen består sedan dess av förvaltningschefer. Nu har kommundirektören meddelat att han inte har för avsikt att fortsätta sitt uppdrag. Dessutom saknas sedan tidigare ekonomidirektör, biträdande kommundirektör och kommunsekreterare efter att personal slutat och köpts ut.  

Oppositionsrådet Agneta Hägglund (S) använder ordet ”kaos” för att beskriva situationen i en intervju med SVT Nyheter Uppsala. Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Grahn Elg (M) håller inte med. 

– Det är absolut inte kaos. Vi har en kommunledningsgrupp som stabilt jobbar framåt och våra kärnverksamheter fungerar som de ska, säger hon till Dagens Samhälle.

– Det är naturligtvis en påfrestning, men ingen kris.

Rekryteringen till tjänsterna som ekonomichef och kommunsekreterare ska utlysas omgående, enligt kommunalrådet. När det gäller kommundirektörstjänsten, där beskedet om att han lämnar jobbet kom först häromdagen, har man inte landat i när rekryteringen ska påbörjas. 

Tjänsten som biträdande kommundirektör kommer eventuellt att försvinna i den omorganisation som kommunen arbetar med. 

Kommunstyrelsen i Håbo initierade 2018 ett arbete om värdegrund och arbetsmiljöfrågor i organisationen. Det har inte gått riktigt som Liselotte Grahn Elg avsett. 

– Tidigare ledningsgrupp har inte lyckats som vi i kommunstyrelsen hade tänkt oss. När vi tillsatte en ny ledningsgrupp i höstas så intensifierades det arbetet. I detta ingår också en typ av omorganisation och att skapa förbättringsarbete, synergier och effektiviseringar, säger hon. 

LÄS MER: Ny forskning: Politisering ger fler konflikter mellan chefer och politiker 

I den nya ledningsgruppen satt bland annat kommundirektören som nu slutar. Det är den tredje kommundirektören som lämnar posten på lika många år. 

– Läget är mycket, mycket allvarligt, säger oppositionsrådet Agneta Hägglund (S) till SVT. 

Liselotte Grahn Elg håller med om att situationen inte är idealisk men anser att den är under kontroll. 

– Vi har duktiga medarbetare, att vi saknar exempelvis ekonomichef är inte avgörande för att ekonomiavdelningen ska fungera. Saker och ting kanske tar en dag längre men det är inte hela världen.

Hur länge tror du kommunen kommer att vara i stabsläge?
– Kommunledningsgruppen tycker att det är lämpligt att vara det under sommaren.

Vad tycker du?
– Jag tycker det är bra. Vi har en klok ledningsgrupp som har mitt fulla stöd i sitt arbete.

Men lite svettigt måste det väl vara ändå?
– Det beror på vem man är, jag gillar utmaningar så jag tycker det här är intressant. The only way is up, brukar vi säga och det är enda sättet att jobba.

LÄS MER: Håbos försök att hålla restauranger öppna var lagbrott 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev