Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunpolitik

Spritfesten är över i Staffanstorp

Publicerad: 1 november 2013, 10:40

Alkoholen flödade när Staffanstorp var i Cannes. Efter reportaget i Uppdrag Granskning stramas reglerna nu åt. Men kommunens varumärke har skadats, säger politiker.


Alla deltagare från Staffanstorps kommun på bostadsmässan i Cannes ska betala tillbaka de summor som de köpte alkohol för. Skattepengar användes, både för inköp i butik och på restauranger.

Det är en av åtgärderna som kommunledningen tagit initiativ till för att möta flodvågen av kritik efter tv-granskningen.

– Vi gör en summering just nu, och försöker göra en fördelning mellan oss som var med även om det är svårt att reda ut exakt vem som drack vad, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

Han har också beställt en oberoende granskning där en advokatbyrå ska utreda vad som hänt. Och skarpare regler för representation är snabbt på väg att införas.

– Ingen alkohol ska förekomma vid intern representation, och ingen starksprit vid extern representation. Stor måttfullhet måste gälla.

Delegationsordningar och attesträtt förtydligas. Krav på protokoll införs, efter oklarheter om delegationen från Staffanstorp verkligen hade en intern konferens eller inte i Cannes.

Själv tillträdde Christian Sonesson sin post så sent som i år. Hans företrädare tar på sig mycket av skulden för den kultur som rått i kommunen när det gäller representation (se artikel nedan).

Gav Uppdrag Granskning en rättvis bild? Christian Sonesson vill inte recensera programmet.

– Granskning är alltid okej. Men det har ju blivit något av ett drev, proportionerna saknas. Och jag är rädd att pendeln svänger för hårt, att resor ifrågasätts över huvud taget, även när de är av stor betydelse för kommunens utveckling.

Moderaterna styr i Staffanstorp. Men oppositionsrådet Pierre Sjöström (S), som också varit med på resorna, är nöjd med de åtgärder som nu vidtas. Han beklagar avsaknaden av tydliga policyer och regler i kommunen och den ”alkoholkultur” som frodats.

Pierre Sjöström reagerar mot att hela gruppen från Staffanstorp som åkte till Cannes ”stämplats” och dragits över en kam.

– Alla är inte lika insyltade. Jag drack till exempel ingen Gammeldansk på Kastrup till frukosten, det framgår av kvitton. Alla tog en, utom jag.

Inom Socialdemokraterna har dock meningarna varit delade om hur Cannes-skandalen bör hanteras. Arbetarekommunens ordförande Olle Möller, också vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, har lämnat sina uppdrag i protest.

– Partiet borde ha agerat på ett mer kraftfullt sätt tidigare. När vi diskuterade olika strategier i partiet kände jag att jag inte hade det inflytande jag önskade. Jag tycker att vissa gränser överskridits.

Har kommunen skadats av det som hänt?

– Självklart har varumärket fått sig en törn. Många medborgare känner igen sig i den bild som Uppdrag Granskning gav.

Christian Sonesson håller med om att varumärket skadats. Men han tror att det är kortsiktigt.

Magnus Wrede

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev