Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sorgligt att S och borgerliga bjuder in SD till makten

Nu öppnar både enskilda socialdemokrater och borgerliga politiker runtom i landet dörren till Sverigedemokraterna. Men ett sådant samarbete får aldrig se dagens ljus. Vi måste ta striden med alla dem som ser SD som ett parti vilket som helst, skriver SSU:s nytillträdda ordförande Ellinor Eriksson.

Publicerad: 14 oktober 2014, 09:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

På SD:s valvaka var glädjen stor. Att partiet nu bjuds in till makten är fel, tycker SSU.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraterna

När jag läste den socialdemokratiske ledarskribenten Widar Anderssons ledare i Folkbladet om att öppna dörren för Sverigedemokraterna trodde jag knappt mina ögon. Vår uppgift som socialdemokrater är att slå hål på Sverigedemokraternas myter. Vi gör det genom en politik för jämlikhet, full sysselsättning och välfärd åt alla. Aldrig ska vi skylla samhällsproblem på människor som inte heter Svensson i efternamn. Ett samhälle som håller ihop är den bästa medicinen mot ett ”vi” och ett ”dem”.

När Widar Andersson i Folkbladet kallar Stefan Löfvens vägran att samarbete med Sverigedemokraterna ”ängsligt och politiskt korrekt” har han köpt deras bild av politiken. Han menar att Socialdemokraterna inte bör stänga Sverigedemokraterna ute. Det är ovärdigt och problematiskt. Ju mer konflikten mellan ett ”politiskt korrekt etablissemang” och ”vanliga väljare” späs på, desto mer etablerad blir Sverigedemokraternas världsbild. Är det vad Widar Andersson önskar sig?

Åtta år av borgerligt styre ökade klyftorna och ledde i förlängningen till att Sverigedemokraterna blev tredje största parti i riksdagen. Samtidigt öppnar allt fler borgerliga kommunpolitiker dörren för samarbeten. Sverigedemokraterna är ett högerparti och stöttade den borgerliga regeringen i åtta av tio omröstningar i riksdagen den senaste mandatperioden.

I allt fler kommuner ute i landet har moderater, folkpartister och kristdemokrater bjudit in Sverigedemokraterna till att sitta vid den yttersta makten. Det gäller exempelvis Ljungby, Falkenberg, Ljusdal, Sigtuna och flera kranskommuner till Stockholm.

Det går för mig tvärsemot den retorik om att svenska folket skulle ”öppna sina hjärtan” som Fredrik Reinfeldt stod för. Det är sorgligt att se. En legitim fråga är var de borgerliga partierna egentligen står när det gäller samarbete med Sverigedemokraterna lokalt? Vi har även märkt att Moderata Ungdomsförbundet är mycket tyst om den här utvecklingen. Kanske är skammen för stor.

Men även vi socialdemokrater måste fortsätta ta tydlig ställning mot att öppna dörren för Sverigedemokraterna ute i landet. Vi måste ta striden både mot åsikter som de som Widar Andersson formulerat, och de hos borgerliga politiker, som alla ser Sverigedemokraterna som vilket parti som helst.

Sverige behöver en jämlik ekonomisk politik och reformer för en bra välfärd som är till för alla. Maskorna i våra gemensamma skyddsnät har blivit alldeles för stora efter åtta år av borgerligt styre. Där ligger vår uppgift som socialdemokrater. Den politiken har vi nu ett regeringsmandat att genomföra. Att ställa grupper mot varandra har aldrig varit lösningen på ett enda samhällsproblem. Men det är precis den konflikten Sverigedemokraterna vill ha. Den konflikten får aldrig bli vår konflikt. Det är SSU:s uppgift att se till.

Ellinor Eriksson, förbundsordförande SSU – Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev