onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Solna i topp bland storstadskommuner

Publicerad: 25 maj 2016, 19:56

Solna kommun vinner priset Årets Superkommun kategori Årets Storstadskommun. Foto: Robin Lorentz-Allard

Solna blir Årets Superkommun i kategorin storstadskommuner. För 10–15 år sedan oroade man sig för att de svenska huvudkontoren flyttade utomlands. Nu är det en ny flyttvåg – fast de tar i stället sikte på Solna.

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

- Det är bra och välförtjänt, det är en av de snabbast växande kommunerna i landet, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande ödmjukt.

Solna växer. Inom tio år räknar staden med att ha passerat 100 000 invånare. De växer också med arbetsplatser. Ett udda mått på det är att 0,92 procent av landets personbilar är registrerade i Solna, men ”bara” 0,75 procent av invånarna.

Här finns ett stort antal av de stora företagens huvudkontor, och de har sina tjänstebilar registrerade här.

Arenastaden må ha kantats av skandaler i samband med byggandet av Friends Arena, och förra året kostade Friends Arena Solnas skattebetalare 45 miljoner kronor. Men i dag lockar Arenastaden till sig företag. Svenska Spel, Vattenfall, Apoteket, Telia Sonera, SEB och Oracle har flyttat hit. Ica är på väg, Coop finns redan i Solna liksom NCC, Länsförsäkringar och Skatteverket – och hemliga Säpo finns beteck­nande nog i stadsdelen Ingenting.

Grannen Sundbyberg har tråkat Solna för att de bygger så ”lite”. Men takten ska öka, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ­ordförande.

– Målet är 800 nya lägenheter per år fram till 2030. Det ska också vara en bra spridning på bostäder, med fler hyresrätter och fler stora lägenheter.

Mark- och miljödomstolen satte käppar i hjulet för 600 nya bostäder vid Råstasjön. Och nya bostäder måste knytas samman med ny infrastruktur.

Nya tunnelbanan från Odenplan till Arenastaden blir dyrare än tänkt och riskerar att bli sen eller inte alls bli av.

– Den som ens andas att tunnelbanan ut till Arenastaden ska strykas har startat ett krig med mig och Solna, säger Pehr Granfalk.

LÄS MER: Här är Årets Superkommuner 2016. 

Janne Sundling & Gustav Halth, reporter / research

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev