Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sökes: Kommuner som vill skapa hållbara skolmåltider

Publicerad: 18 november 2020, 09:18

Jimmy Kramer och Oscar Mattsson i skolköket på Anderstorpsgymnasiet, Skellefteå, har specialiserat sig på att använda lokala råvaror.

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Ett nytt projekt ska göra skolmåltiden till ett verktyg för hållbar förändring. Nu söker Livsmedelsverket kommuner som vill vara med och utveckla framtidens skolmat.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelSkolmat

Livsmedelsverket och Vinnova har startat ett samarbete för att se hur man kan utforma ett hållbart system för skolmåltider. Utöver flera kommuner så ska näringslivet och flera andra myndigheter delta i projektet.

Hur maten upphandlas blir en viktig pusselbit i framtidens skolmåltid. Sju miljarder kronor per år läggs på inköp av skolmat i dag, enligt Vinnova och Livsmedelsverket.

– Alla sektorer i samhället måste kraftsamla för att ställa om till hållbar utveckling. Det kräver innovation på alla nivåer. I det här samarbetet utforskar vi hur myndigheter och kommuner genom offentlig efterfrågan på hållbara skolmåltider kan skapa förutsättningar för ökad innovation inom hela livsmedelssystemet, säger Jonas Brändström, avdelningschef Samhällsutveckling på Vinnova, i ett pressmeddelande.

I projektet vill man arbeta med allt från hur måltiden kan användas som en del i undervisningen, till logistik och hur kommunernas efterfrågan kan leda till att bönder i närområdet kan producera och sälja hållbara livsmedel.

Nu bjuds kommuner in att medverka i projektet. Fyra kommuner kommer att utses som utvecklingsmiljöer och de kommer att få olika typer av stöd för att delta i arbetet.

Ansökan har precis öppnat och i februari kommer beskedet om vilka kommuner som gått vidare.

Målet är att erfarenheterna från de fyra testkommunerna sedan ska föras ut till resten av landets kommuner och att skolmåltiderna ska bli en del för att närma sig Agenda 2030-målen.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

LivsmedelSkolmat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev