torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Södertälje försvarar tuffa brottskontroller av alla anställda

Publicerad: 2 januari 2023, 10:14

”Vi hoppas få fortsätta med våra bakgrundskontroller. Det är viktigt för oss”, säger kommunalrådet Boel Godner (S) i Södertälje.

Foto: Meli Petersson Ellafi / Bildbyrån

Södertälje kommun medger nu för JO att kommunens utökade brottskontroller av anställda innebär ett visst intrång i den personliga integriteten. Men intrånget är ”proportionerligt”, försvarar sig kommunledningen.

Ämnen i artikeln:

BrottsförebyggandeIntegritetKriminalitetSenaste nytt

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle berättade i våras att samtliga 7 000 anställda i Södertälje kommun ska brottskontrolleras.

Bakgrunden är bland annat grovt organiserad brottslighet i hemtjänsten i Södertälje, systematiskt fusk med försörjningsstöd och att en person på bygglovsenheten sades upp på grund av misstankar om mutbrott.

I höstas beslutade JO i ett initiativärende att utreda Södertälje kommuns beslut att genom utvidgade bakgrundskontroller granska om anställda och arbetssökande hos kommunen lagförts för viss brottslighet.

JO motiverade beslutet med att Södertäljes agerande väcker frågor om kontrollerna är förenliga med grundlagens skydd mot intrång i den personliga integriteten.

I sitt svar till JO medger nu Södertälje kommun att bakgrundskontrollen kan vara ett intrång i den personliga integriteten. Så här står det i svaret, som SVT har tagit del av:

”Sammantaget har kommunen bedömt att intrånget i den personliga integriteten är proportionerligt utifrån ett skyddsperspektiv för kommunen.”

Till SVT säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S):

– Vi försvarar detta och tycker att det är helt rätt för en kommun som Södertälje, som har haft dåliga erfarenheter av grov organiserad brottslighet i kommunverksamheter. Man har tagit sig in och försökt tillskansa sig beslut som gynnar den organiserade brottsligheten, och det får inte ske. Det handlar om medborgarnas tillit för kommunens myndighetsutövning.

LÄS MER: Södertälje inför landets tuffaste brottskontroll av anställda – ”Vi behöver gå längre än andra” 

LÄS ÄVEN: Boel Godner: ”Ett misslyckande är också föräldrarnas fel – allt kan inte läggas på kommunen” 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev