Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Socialdemokraterna leder stort i kommunerna

Publicerad: 17 oktober 2012, 08:25

Socialdemokraterna, med partiordförande Stefan Löfven, ökar avståndet till Moderaterna på lokalnivå.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Gapet mellan S och M är mycket större i kommunpolitiken än i rikspolitiken. Fredrik Reinfeldts satsning på lokalpolitiken ger obetydlig effekt. SD har inte heller samma medvind i kommunerna som på riksnivå.


Som enda tidning kan Dagens Samhälle visa vilka
partier väljarna tycker bäst om både på riksnivå och i lokalpolitiken. Opinionsinstitutet SKOP har gjort mätningar från valet 2010 fram till i dag.

Gapet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna var i kommunvalet 6 procentenheter till S fördel. I dag är det uppe i drygt 9 procentenheter.

M är det parti som har det största kommunala underskottet. Men också Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har klart svagare stöd kommunalt än på riksplanet.

Centerpartiet är däremot ett utpräglat kommunparti. En siffra på över 6 procent är ett litet glädjebesked för ett parti som numera stadigt parkerat nära 4-procentsgränsen i riksmätningarna.

– Skillnaderna är ovanligt stora om man jämför bakåt i tiden, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet om den dubbla opinionsmätningen.

En förklaring till det högre stödet för S i kommunerna kan vara att väljarna där fokuserar mer på välfärd och service, enligt Oscarsson. Medan de på riksplanet tänker främst på ekonomi och sysselsättning.

– Vi vet att M på senare år uppfattats som bästa parti just på frågor som står högt på agendan nationellt, medan S är bäst på de frågor som toppar den lokala agendan.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är inne på samma spår:

– Vi har levererat bra resultat på de områden som kommuner och landsting har ansvar för, främst vård och skola. I kommunerna har vi kunnat visa hur vår politik fungerar. Det är svårt på riksplanet när vi inte har makten.

Moderaterna är ändå på väg åt rätt håll, framhåller partisekreteraren Kent Persson. Han pekar på den lilla uppgång SKOP-mätningen visar både på kommun- och riksnivå för M.

– Det tar tid att vinna människors förtroende. Men jag känner mig trygg med att vi kommer att bli det parti som känns mest relevant i alla människors vardag.

Moderaterna har själva sedan valet varit mycket medvetna om den omvända Reinfeldt-effekten på lokal nivå. ”Vi har en läxa att lära”, fastslog Peter Danielsson, ks-ordförande i Helsingborg, när han ledde arbetet med ett nytt kommunpolitiskt program för M.

– Nu jobbar vi med det programmet, säger Charlotte Nordström, ks-ordförande i Skara och ordförande i partiets kommunala samrådsgrupp.

Hon tycker att det lokala ledarskapet inom M måste vässas och att partiets kommunpolitiker måste bli bättre på att lyfta fram goda exempel.

– Våra företrädare har en förkärlek för att prata om nationella frågor. Nu måste vi kavla upp ärmarna lokalt.

Professor Folke Johansson vid Göteborgs universitet har studerat röstdelningen i valen. Den har stadigt ökat. Var fjärde väljare röstade 2010 på olika partier i riksdagsval och kommunval.

– Det kan bli mycket fler. Potentialen för röstdelning är stor, visar våra medborgarundersökningar. Man köper inte längre färdiga partipaket, man bedömer varje parti i varje val för sig.

Så mycket som varannan väljare är öppen för att ta ställning till parti i kommunvalet oberoende av hur man tänker i rikspolitiken, noterar Folke Johansson.

Hur agerar partierna för att få ihop rikspolitiken och kommunpolitiken? Henrik Ekengren Oscarsson gör bedömningen att ökat välfärdsmissnöje bland väljarna gynnar S, medan fortsatt ekonomisk turbulens gynnar M.

– Vågar man gissa på lite extra miljarder till kommuner och landsting i vårbudgeten 2014?

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 36, 2012.

Magnus Wrede

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev