Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Snart koras välfärdens 100 viktigaste kvinnor

Publicerad: 20 februari 2014, 11:11

Nöjda pristagare från förra året. Från vänster i bild fyran Agneta Jansmyr, tvåan Ann-Sofi Lodin, vinnaren Irene Svenonius, femman Ingrid Bengtsson-Rijavec och trean Carola Lemne.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Den 5 mars är det dags igen. Då presenterar Dagens Samhälle listan över välfärdens 100 viktigaste kvinnor.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterVälfärd

För andra året har Dagens Samhälle kartlagt de 100 viktigaste kvinnorna i den svenska välfärden. På listan finns kvinnor på ledande positioner inom stat, kommun, landsting och privata utförare inom vård, skola och omsorg.

Årets lista offentliggörs onsdagen den 5 mars för exklusivt inbjudna på Van der Nootska Palatset i Stockholm. Priserna delas ut av näringsminister Annie Lööf.

När Dagens Samhälle presenterade listan förra året väckte den stor uppmärksamhet. Det var den första kartläggningen någonsin av kvinnor på ledande positioner i välfärden.

Fjolårets lista toppades av Irene Svenonius, stadsdirektör i Stockholms Stad, som i samband med prisutdelningen hade synpunkter på rekryteringen av kompetenta medarbetare i offentlig sektor:

– Vi har extremt många kompetenta kvinnliga sökande till våra tjänster och måste anstränga oss för att få in män.

Syftet med Välfärdens 100 viktigaste kvinnor är att synliggöra det viktiga arbete toppcheferna i välfärden gör.

– För skolan, vården och omsorgen är det en strategisk fråga att välfärden även i framtiden kan rekrytera och behålla sina egna supertalanger, säger Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle och initiativtagare till Välfärdens 100 viktigaste kvinnor.

I välfärden är runt 40 procent av de högsta cheferna kvinnor, trots att de utgör 80 procent av de anställda. Fortfarande är det lättare för män att göra chefskarriär.

I de kommunala bolagen är situationen ofta värre än i näringslivet. I en klar majoritet av kommunerna är könsfördelningen ojämn i bolagens ledningar.

För att hitta och ranka de 100 viktigaste kvinnorna granskar Dagens Samhälle runt 500 kvinnor på toppositioner. Listan omfattar dem som ska omsätta ord i handling och realisera de politiska besluten, det vill säga chefstjänstemännen.

Kartläggningen tar hänsyn till bland annat operativt ansvar, budgetansvar och personalansvar. Information inhämtas från såväl öppna källor som från personer med god kännedom om de kartlagda kvinnorna.

Torbjörn Carlbom, Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev