Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Sluta skicka hem tiggarna

EU-migranterna söker sig hit till oss för att få ett aningen bättre liv, och det kommer fortsätta tills att de får anständiga förhållanden i sina hemländer. Att försöka bli av med ”problemet” genom att bussa tillbaka dem är meningslöst. Vi har en unik möjlighet att hjälpa dem, och kan genom exempel från Linköping, Göteborg och Gnosjö se hur det ska gå till.

Publicerad: 26 november 2014, 08:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ett hus flyttas inför avhysning i en skog i Bandhagen.


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenHemlöshetSFIMigration

Många svenskar är chockade av att se tiggare i tusentals på våra gator. De allra flesta är rumänska romer som är här för att det har blivit möjligt att resa hit i och med Rumäniens EU-medlemskap (men vi ser även EU-migranter från Bulgarien, Ungern och Slovakien). De är här för att de måste om inte deras barn ska svälta ihjäl. Misären är omöjlig att föreställa sig för oss.

Förutom att de bor i hus som ofta saknar vatten, elektricitet och toalett, så är de diskriminerade och utsatta för trakasserier och antiziganism. Om de har ett arbete är lönen omkring 1 800 kronor i månaden, men 80 procent av dem är arbetslösa. Genom att tigga i Sverige får de in omkring 2 000 kronor i månaden, men eftersom ingen då är arbetslös blir familjeinkomsten flera gånger högre än om de hade stannat i hemlandet.

Hur kommer situationen att utvecklas framöver? Fri rörlighet är en hörnpelare för EU och förslaget att kasta ut Rumänien ur EU för att de tar för dåligt hand om sina invånare lär inte gå igenom. Det är också orealistiskt att tro att Rumänien löser sitt fattigdomsproblem inom överskådlig tid. Det är för stort – uppskattningsvis två av Rumäniens 23 miljoner invånare bor i kåkstäder.

Försök från Sveriges förra EU-minister Birgitta Ohlsson att ge Rumänien ett par hundra miljoner till landets fattigaste och hjälpa det att söka miljarder ur EU:s sociala fonder misslyckades. Ingen ska komma här och tala om för oss i Rumänien hur vi ska lösa våra problem!, var budskapet. Rumänien är dessutom genomkorrumperat, antiziganismen är utbredd och landet har ett politiskt klimat där ingen politiker som engagerar sig för romernas situation skulle bli omvald.

Vad kan vi i Sverige göra? Här är tre åtgärder som kan leda till en långsiktig lösning på tiggeriet:

1. Hjälp EU-migranterna på plats i din kommun. Alla EU-länder har ett ansvar för Europas fattigaste. EU-migranterna kommer att fortsätta söka sig till ett aningen bättre liv, till dess att de får anständiga förhållanden i hemlandet. Att försöka bli av med ”problemet”, som man kallar dessa fattiga människor, genom att bussa tillbaka dem till sina hemländer är alltså helt meningslöst. Vi har en unik möjlighet att hjälpa dem, både de i Sverige och de som är kvar i Rumänien. Projekt som Hjärta till Hjärta i Linköping visar på möjligheten att bedriva projekt för hjälp till självhjälp i Rumänien, samtidigt som de som är i Sverige blir hjälpta.

2. Anvisa platser där de kan bosätta sig. Ingen vill ha kåkstäder i sina kommuner. Anvisa i stället platser där de kan ställa sina husvagnar och slå upp sina tält. Då slipper kommunen kostnader för avhysningar och EU-migranterna kan få en tryggare tillvaro. Ta tillvara på det enorma folkliga stöd som finns för att hjälpa de behövande och samarbeta med kyrkor, campingplatser och lokala stödorganisationer. Lär av goda exempel från kommuner, som Göteborg där kyrkor har ställt sina parkeringsplatser till förfogande och Gnosjö där man har erbjudit arbete åt EU-migranterna.

3. Låt dem ta del av svenskundervisning genom SFI. Att kunna svenska är a och o för att få ett jobb. I Stockholm bedriver föreningen HEM – Hemlösa EU-Migranter - sedan 30 veckor undervisning i svenska för ett 30-tal personer. Genom att låta EU-migranterna ta del av svenskundervisning via SFI skulle fler kunna få möjlighet att lära sig svenska och i förlängningen få jobb. En person med vit lön drar in mer pengar än fem som tigger. Då kan med andra ord de andra fyra i släkten åka tillbaka till Rumänien och ta hand om sina barn.

Sven Hovmöller, Sollentuna, vice ordförande föreningen HEM – Hemlösa EU-migranter

Jens Waldenström, Stockholm, HEM – Hemlösa EU-migranter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev