Kommunpolitik
Släpp prestigen - skrota Decemberuppgörelsen
Nu har Decemberöverenskommelsen gjort sitt i svensk politik. Det går inte längre att villkorslöst släppa fram regeringens budgetförslag samtidigt som Sverigedemokraternas förslag tigs ihjäl. Därför är det dags för alliansen att lämna uppgörelsen.
Publicerad: 4 maj 2015, 11:43
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Decemberöverenskommelsen är att spela högt med medborgarnas tillit till demokratiska ideal. Foto: Suvad Mrkonjic, TT
Stefan Löven lovade i sitt 1:a maj-tal en rejäl vänstersväng – med hjälp av Vänsterpartiet ska tilläggas – för enligt Decemberöverenskommelsen, DÖ, ska oppositionen släppa fram S+MP-budgetar oavsett innehåll. Men basen för Decemberöverenskommelsen ändrades i förra veckan.
Moderaterna lade då fram förslag om förbud mot organiserande av tiggeri och krav på hårdare tag mot olagliga bosättningar. Det stödjer Sverigedemokraterna i justitieutskottet genom eftergiften att citera Moderaternas förslag som sitt eget. Därmed kan M på sina villkor föra ett konstruktivt samtal med SD i den frågan.
Oavsett hur vi väljer att hantera tiggeriet vill jag påminna om att EU:s fria rörlighet gäller arbete och studier – inte tiggeri. Eget boende och försörjning förväntas var och en av oss ordna på egen hand. Varje kommun har genom socialtjänsten att ansvara för bostadsförsörjning och barns skolplikt. Men det gäller för invånarna som är skrivna i kommunen, inte för människor som bor i andra svenska kommuner eller i andra EU-länder.
Nu är det dags för alliansen att lämna Decemberöverenskommelsen och på samma gång diktera villkoren för en reformerad och rättssäker invandringspolitik för Sverigedemokraterna – med särskilt fokus på asylmottagningen. Inte för att främja SD:s politik utan för att återupprätta väljarnas tillit till politikens möjligheter och alliansledarna själva. Därmed kan de lägga grunden för en konstruktiv oppositionspolitik.
Borgerliga väljares motstånd mot DÖ är nu mycket starkt. Aftonbladet/Sverige tycker-mätningen 25 april visade att 97 procent av KD-sympatisörerna tycker att DÖ är dålig för Sverige. Siffrorna för M är 55 procent, för FP 39 procent och för C 38 procent.
Dags alltså att släppa prestigen och skrota DÖ. Visst, Anna Kinberg Batra har att göra särskilda avväganden som ny partiledare och som tillskriven som alliansledare. Men med Folkpartiets förestående partiledarbyte och Annie Lööfs sikte på alliansledarposten kommer kraftmätningen inom alliansen att handla om när, hur och på vems initiativ alliansen säger upp Decemberöverenskommelsen före valet 2018.
Det är utan DÖ och med tydlig borgerlig politik som alliansen ska mobiliseras med nya ingångsvärden inför nästa val.
I Sverige finns i dag en klyfta mellan politiker och väljare. I senaste United Mind-mätningen anser 51 procent att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, jämfört med 27 procent som inte delar den uppfattningen. Detta i en tid med olagliga bosättningar, ökat tiggeri och brister i asylmottagandet. Samtidigt drabbas vi nästintill dagligen av den eftersatta fysiska infrastruktur som hämmar tillväxten och hotar näringslivets avkastning till en uthållig välfärd. I en sådan situation kan populister alltför lätt locka till sig missnöjesröster.
Alliansledarna har att ta sitt ansvar. Politisk handlingskraft vilar inte sällan på samordning med mindre bekväma partners.
Alliansen ska i det offentliga samtalet tydligare bemöta SD:s riksdagsmotioner om spartanska fängelser för utländska medborgare, invandringssystem enligt ett poängsystem, avskaffande av tolkservice för invandrare vid myndighetskontakter, registrering av intagnas ursprungsnationalitet och invandrarbakgrund, förbud för polisen att verka för ökad rekrytering av minoriteter eller visst kön, förbud mot dubbelt medborgarskap och att den etniska diskrimineringen av svenska medborgare på arbetsmarknaden stoppas med mera.
Att lämna SD:s förslag med tystnad och villkorslöst släppa fram S+MP-budgetar enligt Decemberöverenskommelsen är att spela högt med medborgarnas tillit till de demokratiska ideal vi hyllar.
Ulf Lönnberg, styrelseledamot i Kristdemokraternas Seniorförbund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.