Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Släng inte våra skattepengar på skrytprojekt!

Skattehöjningar har blivit den kommunala universallösningen i såväl rödgröna som alliansstyrda kommuner för att kunna täcka de kostnader som uppstår i svallvågorna av felaktiga prioriteringar eller bristande effektivitet. Kommunens kärnverksamheter och medborgarnas inkomster förtjänar större respekt än så från kommunala företrädare, skriver unga centerpartister från hela landet.

Publicerad: 1 februari 2018, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ett äventyrsbad eller ett konstprojekt kan aldrig tävla med en bra äldrevård, gott företagsklimat och en bra skola, skriver unga centerpartister.

Foto: Zdeněk Malý / Colourbox


Ämnen i artikeln:

Omsorg

När valprogrammen sätts runtom i landet är det lätt att valfläsket bara blir fetare och fetare. Det har gått så långt att utspel kommit från höger och vänster om tak för kommunalskatten. Ibland kan det vara enkelt som kommunpolitiker att lova olika satsningar som ska hjälpa mot det ena eller det andra upplevda problemet. Även om dessa säkerligen görs med goda intentioner av engagerade fritidspolitiker så är det ändå problematiskt när skattemedel används till symbolåtgärder eller missriktade satsningar framför en allt mer ansträngd kärnverksamhet.

I svallvågorna av felaktiga prioriteringar eller bristande effektivitet har skattehöjningar blivit den kommunala universallösningen i såväl rödgröna som alliansstyrda kommuner. Under 2016 - 2017 nådde kommunalskatten ett genomsnitt på 32,12 procent av medborgarnas inkomst. Trots det väntas verksamheterna gå med underskott framöver och Sveriges kommuner och landsting varnar för att underskotten kan uppgå till hela 59 miljarder kronor fram till 2021.

Vi är kommunalt engagerade unga centerpartister från hela landet som är oroliga över denna utveckling och som tror att kärnverksamheterna och medborgarnas inkomster förtjänar en större respekt från kommunala företrädare. Vad gäller felaktiga prioriteringar så finns det många saker som vi skakar på huvudet åt, som Gävleborg som betalade 750 000 kronor för ett hus i Almedalen som sen stod tomt, eller integrationsfrämjande kamelfarmer i Göteborg. I sistnämnda kommun framkom även under 2017 planer på att bygga ett hotell med äventyrsbad i kommunal regi för dryga 2 miljarder kronor.

Det finns också i dagsläget många strukturella problem som driver kommuner att dels höja skatten och dels ägna sig åt saker man inte borde. Det är dels oket med riktade statsbidrag där det kan krävas heltidstjänster för att hantera pappersarbetet som kommer av regeringens vilja att visa handlingskraft inom läsning, IKT-satsningar eller vad det månde vara. Här borde man istället ha en pott med medel som riktar in sig på exempelvis skolutveckling istället för riktade stimulanser, en slutsats som också Riksrevisionen drar (RiR 2017:30). Kommunerna är också momsbefriade vilket vidare lockar till att driva verksamhet i egen regi som mycket väl skulle kunna utföras av privata aktörer.

Inför Centerpartiets Kommundagar kommer vi således med en uppmaning. Vi ska hålla nere på vallöften som leder till ökade kommunala utgifter och prioritera kärnverksamheten – vård, skola och omsorg. Ett äventyrsbad eller ett konstprojekt som ska ”sätta kommunen på kartan” kan aldrig tävla med en bra äldrevård, gott företagsklimat och en bra skola. Finns ett budgetutrymme kvar när kärnuppdraget är garanterat borde man prioritera en skattesänkning framför en satsning utan koppling till kärnuppdraget – att ge folk mer pengar kvar i plånboken är förhoppningsvis både en frihetsreform och något som gör att man gärna talar väl om sin kommun.

Magnus Ek, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Victor Rundqvist, miljö- och landsbygdspolitisk talesperson CUF

Amanda Höjer, kommunfullmäktiges ordförande Lekeberg

Lovisa Kronsporre, ordförande kulturnämnden Vallentuna

Adam Garneij, styrelseledamot Göteborgscentern

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Omsorg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev